Comunicat de presă – 03.04.2020

Prefectul Radu Bud a avut azi o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, președintele Colegiului Medicilor din județul Satu Mare, dr. Călin Bumbuluț, directorul executiv, Direcția Relații Contractuale din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare, ec. Mihaela Curta, și directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, dr. Macrina Mihai, pentru a stabili principiile unei abordări unitare și eficiente a unei posibile creșteri a numărului de pacienți afectați de coronavirusul SARS-Cov-2.

În această perioadă, toți medicii de familie din județ efectuează consultații, numărul de solicitări din partea pacienților se menține, dar se încearcă rezolvarea cazurilor simple de la distanță, fără deplasarea bolnavilor la cabinetele medicale.

Autoritățile au asigurat că vor întreprinde toate demersurile pentru protejarea  medicilor de familie și a personalului auxiliar de infectarea cu coronavirus, în acest sens urmând să le pună la dispoziție echipamente de protecție. Totodată, medicii de familie vor fi angrenați în activitatea de supraveghere medicală a pacienților bolnavi COVID-19,  asimptomatici sau cu forme ușoare și internați în centre de carantină.

Reprezentanta CJAS Satu Mare a informat medicii că vor fi decontate inclusiv consultațiile efectuate în regim de telemedicină și a clarificat modalitatea de acordare a concediilor medicale persoanelor angajate și care s-au aflat în autoizolare la  domiciliu sau în carantină instituționalizată.

Prefectul le-a transmis medicilor de familie că li se vor asigura toate condițiile pentru a-și desfășura în siguranță actul medical, mulțumindu-le pentru efortul din această perioadă grea și contând pe profesionalismul de care vor da dovadă în continuare.

 

03.04.2020                                                                Cancelaria Prefectului