Comunicat de presă – 06.12.2021

Prefectul Altfatter Tamas a convocat astăzi două ședințe de lucru, cu șefii compartimentelor din cadrul aparatul propriu de lucru și cu șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne  (MAI) și a Direcției de Sănătate Publică (DSP).

 În cadrul primei ședințe, s-a analizat modul de pregătire a celor două servicii  publice comunitare în perspectiva aglomerării care urmează în perioada următoare și  a accesului publicului,  în condițiile de protecție sanitară impuse de pandemie,  la serviciile de pașapoarte, permise și înmatriculări auto.  Un alt subiect a vizat demararea pregătirilor pentru mutarea în noul sediu al Instituției Prefectului, însemnând finalizarea arhivării documentelor, siguranța bazelor de date, contracte de mentenanță, asigurare utilități, altele.

Ședința cu șefii structurilor MAI a debutat cu o trecere în revistă a principalelor evenimente din săptămâna încheiată. Cu excepția unor regretabile accidente de circulație soldate cu victime, din punct de vedere al siguranței și ordinii publice nu s-au semnalat situații deosebite. La granița cu Ungaria se înregistrează o creștere a parametrilor de trafic, prefectul a solicitat asigurarea cu personal a  tuturor fluxurilor, atât pe intrare cât și pe ieșire. Timpii mari de așteptare din ultima perioadă se datorează formalităților sanitare, având în vedere că un procent ridicat dintre  persoanele aflate în tranzit nu sunt vaccinate iar în zona roșie au intrat recent țări cu un flux mare de persoane spre România. Poliția de Frontieră a reactivat planul de cooperare cu Inspectoratul Județean de Poliție – Serviciul Arme, Explozivi  și Substanțe Periculoase pentru combaterea și  tragerea la răspunderea penală a celor implicați în comerțul ilegal și traficul cu materiale pirotehnice. Tot în săptămâna încheiată, ISU Satu Mare a asigurat transportul și distribuția către Inspectoratul Școlar Județean a două tranșe de teste de salivă pentru depistarea coronavirusului, destinate elevilor, totalizând un  număr de 149400 kit-uri.

Direcția de Sănătate Publică atrage atenția asupra modului corect în care trebuie să se facă recoltarea salivei necesară testării elevilor, aceasta trebuind realizată a-jeun (pe nemâncate) și a responsabilității tuturor celor implicați în acest proces (elevi, părinți, profesori, asistența medicală școlară).   Echipele de vaccinare mobilizate de direcție continuă vaccinarea în teritoriu, la solicitare, atât pentru doza booster cât și pentru administrarea primelor doze. Unitățile administrativ-teritoriale unde au acționat în ultima perioadă sunt: Odoreu  (96 vaccinări), Sanislău (96 vaccinări), Petrești (102 vaccinări), Micula (53 vaccinări), Andrid (95 vaccinări), Batarci (49 vaccinări), Tarna Mare (18 vaccinări).

Prefectul felicită medicii sătmăreni care au fost decorați de Președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Naționale a României, respectiv cu distincția Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler  –  dr. Mihaela Daniela Török Brândușan, șefa Secției Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare și dr. Casandra Prislopan, medic specialist medicină de urgență la aceeași unitate sanitară și le mulțumește pentru activitatea desfășurată și pentru sprijinirea campaniei de vaccinare de la nivelul județului nostru.