Comunicat de presă – 08.07.2021

Prefectul Altfatter Tamas, alături de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba și primarul Municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor au primit astăzi vizita ambasadorului Republicii Slovace la București, excelența sa Karol Mistrik. Acesta a fost însoțit de deputatul Adrian Miroslav Merka, președintele Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România și de Miroslav Jabloncik, consul onorific al Republicii Slovace la Oradea.

Delegația din Republica Slovacă se află într-o vizită în  județele Satu Mare și Maramureș pentru a analiza modele de dezvoltare și posibile parteneriate între județele noastre și regiuni din Republica Slovacă, în  domeniul economiei, culturii și turismului.

Prefectul a salutat delegația slovacă ajunsă la Satu Mare și a prezentat beneficiile pentru comunități aduse de prezența minorităților în județul nostru, un judet multicultural și multi-etnic.  Comunități slovace semnificative sunt în zona Oaș, în special în satele Boinești (Bixad) și Huta (Certeze) dar și în zona Tășnad.

Partea română a făcut o prezentare a parteneriatelor pe care municipiul Satu Mare le-a avut cu autorități din Slovacia dar și a principalelor proiecte finanțate din Programul de Cooperare Transfrontalieră HU-SK-RO-UA (Ungaria-Slovacia-România-Ucraina) dezvoltate în principal în domeniul turismului și  al culturii. Este importantă reluarea legăturilor cu Slovacia, drept urmare s-a cerut sprijinul ambasadorului pentru crearea unor noi parteneriate cu autorități din regiunea Košice, aflată la  nici 200 de km de Satu Mare. Conform înaltului reprezentant, Košice are structuri dezvoltate pentru administrarea infrastructurii turistice iar un parteneriat cu autorități din județul Satu Mare ar fi benefic ambelor comunități, dezvoltarea turismului de iarnă,  a stațiunilor de schi din Slovacia ar putea deveni un model de bună practică pentru viitoarea pârtie de schi de la Luna-Șes.

Discuțiile s-au axat în continuare pe posibilitatea de dezvoltare a parteneriatelor economice, schimburile comerciale între țările noastre se ridică la aproximativ 6 miliarde euro pe an, cu o proporție echilibrată a importurilor și exporturilor. O altă  direcție de acțiune pe care atât autoritățile române cât și cele slovace au șansa să o valorifice în perioada următoare sunt fondurile aferente cooperării transfrontaliere care vor fi disponibile în actuala perioadă de programare a finanțărilor europene.

La sfîrșitul întrevederii, ambasadorul Mistrik a promis că va face o sinteza a informațiilor și a propunerilor primite de la partea română și va transmite, după o consultare cu autoritățile regionale din Košice o notă privind posibilitățile de colaborare și cooperare în viitor, pentru o reluare a legăturilor romano-slovace.

 

BIROUL DE PRESĂ