Comunicat de presă – 08.11.2021

În cadrul ședinței de lucru de astăzi 08.11.2021 cu reprezentanții structurilor MAI și ai Direcției de Sănătate Publică, prefectul Altfatter Tamás a invitat și conducerea Centrului Militar Județean Satu Mare, reprezentat de  lt. col. Gheorghe Balazs, pentru demararea procedurilor de organizare a manifestărilor dedicate Zilei Naționale  –  1 Decembrie, Ziua Unirii.

Șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne au prezentat situația operativă în domeniile specifice de competență, nefiind sesizate aspecte deosebite în săptămâna încheiată. Poliția și Jandarmeria au continuat  verificările privind respectarea  prevederilor Hotărârilor de Guvern nr.1130 și 1161/2021 transpuse în Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr.72/2021, în principal privind accesul exclusiv pe baza certificatul digital al UE privind COVID (cod QR) în toate centrele comerciale, restaurante și cafenele, magazine, săli de sport și alte asemenea dar și purtarea măștii de protecție în toate spațiile, închise sau deschise pe raza județului.

Campania de vaccinare continuă  într-un ritm bun și este susținută și de activitatea echipelor mobilizate în teren de Direcția de Sănătate Publică Satu Mare, la solicitarea primăriilor și pentru a sprijini persoane cu mobilitate redusă sau care locuiesc la distanță semnificativă de centrele de vaccinare din rețeaua județeană. Astfel, în cadrul săptămânii încheiate s-au vaccinat 9435 de persoane iar numărul sătmărenilor celor care au cel puțin o doză efectuată a ajuns la  117792. Dintre acestea, echipele mobile au vaccinat în săptămâna încheiată 730 de persoane în Halmeu (72), Tarna-Mare (18), Turulung (72), Porumbești (45), Lazuri (71), Andrid (109), Tiream (45), Supur (150), Batarci (62), Acâș (86). Vaccinurile administrate au acoperit toată gama disponibilă în România și s-a putut efectua atât prima doză, a doua doză sau doza de consolidare (booster).

La data de 08.11.2021 în județul Satu Mare incidența este de 3,38 îmbolnăviri la mia de locuitori, în ușoară scădere la nivel județean și la nivelul municipiului reședință de județ. Incidențe peste 6 îmbolnăviri la mia de locuitori se înregistrează în Andrid (8,68), Pir (7,02), Tășnad (6,50) și Terebești (6,49) iar peste  5 îmbolnăviri la mia de locuitori se înregistrează în Ardud (5,63), Acâș (5,58), Sanislău (5,41), Cehal (5,34), Satu Mare (5,12) șu Culciu (5,09). Nici un caz de îmbolnăvire (incidența zero) se înregistrează astăzi în Gherța Mică, Racșa și Orașu-Nou.

Prefectul mulțumește sătmărenilor care au înțeles că vaccinarea este răspunsul la încheierea acestei pandemii. În același timp face un apel la responsabilitate cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar și nedidactic din unitățile școlare pentru ca actul educativ să poată să se desfășoare în sistem cu prezență fizică, în toate școlile din județul Satu Mare.