Comunicat de presă – 21.07.2022

Prefectul Radu Roca a convocat astăzi, 21.07.2022, ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pe ordinea de zi fiind cuprinse următoarele puncte:
– Prezentarea Hotărârii nr.31 din 20.07.2022 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind măsurile generale de prevenire a unor situații de urgență precum și pentru limitarea efectelor acestora, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare;
– Prezentarea ordinului Comandantului Acțiunii, Secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr.4581 din 20.07.2022 privind constituirea în cadrul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a celulei pentru monitorizarea efectelor tipului de risc temperaturi extreme-risc asociat “caniculă”.
– Adoptarea Hotărârii CJSU nr. 17 din 21.07.2022 privind aprobarea efectuării transporturilor de apă pentru populație în vederea utilizării în gospodării.
În cadrul Hotărârii privind aprobarea efectuarea transporturilor de apă către populația afectată de secetă, în baza rapoartelor operative întocmite de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare sunt stabilite atribuții și către Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul unităților administrative-teritoriale.
Dacă va fi necesar, transporturile de apă către populația afectată de secetă se vor efectua cu mijloacele din dotarea UAT-urilor, respectiv autospeciale de stingere a incendiilor, autocisterne sau altele asemenea, ale operatorilor economici care au în dotare astfel de mijloace sau, în funcție de situație, în sprijin poate participa Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare cu mijloacele din dotare. Comitetele Locale pentru Situații de Urgență (CLSU) împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare și operatorul de apă local vor stabili sursele de alimentare a mijloacelor de transport a apei și punctele de distribuție a apei la nivelul fiecărei localități. Sursele de alimentare pot fi rețelele de hidranți sau surse de apă fără presiune.
Tot în cadrul ședinței de astăzi s-a stabilit mecanismul de raportare zilnică a datelor relevante pentru monitorizarea efectelor tipului de risc temperaturi extreme către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.