Comunicat de presă – 23.09.2022

Prefectul Radu Roca a convocat astăzi 23.09.2022 în calitate de președinte ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcul domestic într-o exploatație gospodărească din localitatea Pișcolt.

După prezentarea situației de către directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Nicolae Dumuța și a modalității de transmitere a bolii (în acest caz se suspicionează transmiterea din mediul silvatic în gospodărie), CLCB a emis Decizia nr. 13/23.09.2022 privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul pestei porcine africane în cadrul acestei exploatații din comuna Pișcolt.

În cadrul acestui plan, s-a stabilit o zonă de protecție în jurul focarului pe o rază de 3 km incluzând Pișcolt și Resighea și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând și localitățile Ciumești, Sanislău și Scărișoara Nouă.

Prefectul insistă pe colaborarea între toate instituțiile membre ale CLCB pentru oprirea răspândirii PPA și în special a solicitat Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, Jandarmeriei  Satu Mare și celorlalte instituții cu competențe de control să contribuie activ, conform competenţelor legale, la realizarea măsurilor de control pe întreg teritoriul judetului, dar cu precădere în zonele afectate de pesta porcină africană la porcii domestici și mistreți. Aceasta înseamnă  supravegherea şi controlul mişcărilor de animale vii, produse şi subproduse de origine animală, controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală, investigații conform competențelor pentru identificarea posibilei surse de contaminare, stabilirea gradului de extindere a contaminărilor, a firului evenimentelor legate de contaminarea și introducerea pestei porcine africane în exploatații.

De asemenea, pentru a elimina pericolul de răspândire a bolii și cu atât mai mult pentru că zona vestică a județului concentrează un număr mare de ferme comerciale de porcine, prefectul Radu Roca atrage atenția că sunt complet interzise activitățile, inclusiv circulația, în ceea ce privește porcinele și produsele obținute de la acestea în interiorul, dinspre și spre zona de protecție și supraveghere.

Orice îmbolnăvire sau mortalitate se va anunța la DSVSA Satu Mare, iar animalele sau cadavrele se vor izola până la investigarea, intervenția, recoltarea – afluirea de probe și dispunerea măsurilor de către autoritatea veterinară.