Comunicat de presă – 25.02.2022

Prefectul Radu Roca, pentru o pregătire coerentă a gestionării unui eventual val de refugiați dinspre Ucraina,  a convocat astăzi 25.02.2022 două ședințe cu instituțiile și autoritățile responsabile  în asemenea situații.

Astfel, începând cu ora 9,00 a prezidat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) alături de vicepreședinții Pataki Csaba – președintele Consiliului Județean Satu Mare și col. Nicolae Dima – inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare și de subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop.

În continuarea ședinței a convocat o întâlnire de lucru cu autoritățile locale din zona de frontieră cu Ucraina, respectiv cu primarii din Micula, Halmeu, Porumbești, Turț, Bătarci, Tarna-Mare, Cămărzana, Bixad, Târșolț, Certeze  și Negrești-Oaș, cu participarea conducerii și membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Fiecare din instituțiile membre ale Comitetului a prezentat competențele și principalele  atribuții în situația necesității de a gestiona un val de refugiați.

Inspectoratul  pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare (ISU) are în dotare o tabără mobilă pentru sinistrați care poate adăposti 200 de persoane și în acest moment este în plin proces de identificare a celei mai bune locații în care poate instala această facilitate. Baza mobilă va avea acces la apă curentă, grupuri sociale, evacuare ape uzate, bucătărie mobilă, asigurarea alimentelor și asistență medicală.

Conform celor prezentate de cms-șef de poliție Alin Pîrcălab, reprezentantul  Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, în raza de competență a căruia se găsește Sectorul Poliției de Frontieră Satu Mare,  în acest moment situația operativă în Punctul de Trecere a Frontierei  Halmeu este calmă, nu există valori de trafic care să exceadă cele ale unei perioade normale. Cetățenii ucraineni care intră în România intră legal, nu au statut de refugiați și marea majoritate părăsesc țara noastră în aceeași zi spre Ungaria respectiv vestul Europei.

În cea de-a doua întâlnire, după ce reprezentantul ISU a trecut în revistă principalele atribuții ale Comitetelor locale pentru situații de urgență în situația necesității gestionării refugiaților, fiecare primar a prezentat  stadiul în care se află în procesul de evaluare a posibilelor locații pentru amplasarea taberelor și de asigurare a utilităților și asistenței umanitare. Majoritatea primarilor au deja soluții pregătite, amplasarea bazelor temporare se va putea face  în special  pe terenuri libere, terenuri de sport, baze sportive, centre culturale. Toate au asigurate surse de apă și energie sau rețelele utilitare sunt accesibile  la mică distanță.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, în numele instituției și al autorităților locale a dat asigurări de implicare maximă și de sprijinire a primăriilor care vor gestiona situația, inclusiv prin apelarea la fondul de rezervă.

Prefectul Radu Roca a solicitat  tuturor persoanelor  prezente la întâlnirile de lucru responsabilitate, conlucrare și colaborare dar și o legătură permanentă pentru ca în situația în care vor exista solicitări din partea cetățenilor ucraineni care se confruntă cu ororile războiului, să avem capacitate de reacție rapidă și să le putem oferi condiții decente pentru traversarea acestei situații excepționale.

25.02.2022                                                                                     CANCELARIA PREFECTULUI