Comunicat de presă – ședința Colegiului prefectural

Astăzi, 18.11.2021, prefectul Altfatter Tamas a convocat  ședința Colegiului Prefectural, având pe ordinea de zi  o prezentare a Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Satu Mare (AJOFM) privind actualitățile de pe piața muncii dar și diverse informări de actualitate.

Simona Derșidan, director executiv AJOFM a descris în documentul prezentat membrilor colegiului evoluţia pieţei muncii și tipurile de măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspandirea coronavirului SARS-COV2 în judeţul Satu Mare. Din datele prezentate rezultă clar o revenire a situației șomajului la valori apropiate de cele dinaintea pandemiei. Dacă la 31.12.2019 existau 490 de șomeri în plată în județ, la 31.12.2020 erau 1083 șomeri iar la 31.10.2021 erau 630 șomeri îndemnizați. Numărul șomerilor neindemnizați  a avut un maxim de 4375 persoane la 31.12.2020, astăzi scăzând la 3828 persoane.

Măsurile  active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor din sectoarele afectate de pandemia de coronavirus  si pentru care au fost impuse restrictii a vizat în anul 2020 un număr de  6625 de angajatori, cu un total de 52894 angajați,  sumele totale plătite  au ajuns la 67.740.581 lei. În anul 2021, până la data de 30 iunie au fost sprijiniți 949 de angajatori, cu 3489 de angajați, cuantumul total al sprijinului se ridică la 5.195.996 lei. Mai multe detalii privind programele de  formare profesională, stimularea mobilității forței de muncă, subvenționarea locurilor de muncă, proiectele în implementare ale AJOFM Satu Mare pot fi găsite aici:   https://sm.prefectura.mai.gov.ro/colegiu-p-18-11-2021/.

În continuare, prefectul a prezentat situația proiectelor care au fost înaintate de unitățile administrativ-teritoriale din județ spre finanțare către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Astfel, din totalul valorii de 2.604.313.430 lei  a proiectelor propuse, 574.828.290 lei însumează proiectele depuse de Consiliul Județean Satu Mare, 81.072.360 lei  cele depuse de municipiile Satu Mare și Carei, 161.980.990 lei valoarea proiectelor depuse de orașele Ardud, Livada, Negrești-Oaș și Tășnad iar restul, respectiv 1.786.431.650 sunt proiectele depuse de comunele din județ. Prefectul Altfatter Tamas salută efortul susținut pentru fundamentarea acestor proiecte și deschiderea conducerii Consiliului Județean Satu Mare și primăriilor pentru a crea condiții mai bune de trai pentru cetățenii județului Satu Mare.  ”În acest moment proiectele se află în evaluare la ministerul de resort, sperăm ca în primăvară să înceapă implementarea acestora iar județul nostru să aibă aprobat un număr mare de proiecte.”

În ceea ce privește acțiunea de destructurare a rețelei care prin intermediul punctului de vaccinare de la Petea se presupune că eliberau certificate de vaccinare ilegale, prefectul a transmis următorul mesaj:

”Este un eveniment neplăcut, condamnăm această activitate în condițiile în care începând cu 5 ianuarie 2021 împreună cu DSP am demarat și susținut cu toată energia și cu toate mijloacele materiale și umane campania de vaccinare, am ajuns în toate colțurile județului pentru a aduce vaccinul accesibil tuturor. Nu este normal,  cinci tineri care nu au nicio legătură funcția publică să pună în lumină nefavorabilă activitatea noastră.  Este bine că aceste fapte sunt cercetate în acest moment, sunt sigur că Justiția va face lumină în acest caz. Activitățile de verificare continuă în întregul județ. Un lucru este cert, Județul Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare nu au nicio legătură cu activitatea ilegală desfășurată la Petea”.

Activitatea la Centrul de Vaccinare de la Petea se desfășoară în continuare în aceleași condiții, cu un program zilnic inclusiv sâmbăta și duminica între orele 10.00 – 22,00 cu vaccin monodoză Jonhson&Johnson.

O ultimă informare, din partea Direcției Silvice Satu Mare are o importanță deosebită pentru toți cetățenii din gospodăriile care se încălzesc în sezonul rece cu lemne. Astfel, urmare a scăderii TVA pentru lemnul de foc de la 19% la 5% toți cei interesați pot găsi în acest moment lemn de foc la prețul de 220 de lei/mc. Există cantități suficiente, la sediile tuturor ocoalelor silvice aparținând de Romsilva din județul Satu Mare.