COMUNICAT DE PRESĂ
Prefectul Radu Bud a analizat în 14.09.2020, alături de șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne și conducerile Inspectoratului Școlar Județean și Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, modul în care se va aplica integrat Planul teritorial comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.
Anul școlar 2020-2021 a început în Satu Mare în condiții optime, în marea majoritate, 252 de unități școlare din totalul de 269 conform scenariului 1 – cod verde. Însă, din cauza pandemiei provocată de noul coronavirus, cu toții suntem nevoiți să ne adaptăm unor reguli mult mai stricte, să facem față unor provocări inedite. Din acest motiv, conducerea Inspectoratului Școlar se adresează părinților cu rugămintea de a nu forma aglomerări în zona școlilor, pe trotuare sau carosabil, pentru a nu-i expune pe copii unor riscuri suplimentare și pentru o desfășurare în bune condiții a activităților didactice.
Echipaje mixte formate de polițiști și jandarmi au asigurat în prima zi de școală și vor continua să asigure fluidizarea circulației în zona unităților de învățământ.
La nivelul județului Satu Mare, în anul școlar 2020-2021 funcționează un număr de 269 unități de învățământ, dintre care 88 se află în mediu urban și 170 în mediu rural, precum și un număr de 6 conexe în care se desfășoară activități extrașcolare, conform datelor comunicate de către Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare.
Dintre cele 269 unități de învățământ de la nivelul Județului Satu Mare: 113 sunt grădinițe, 123 sunt școli primare/gimnaziale și 33 licee/colegii și școli profesionale/postliceale.
Din totalul unităților dotate cu o formă de pază și monitorizare prevăzute de legislația în domeniu, 3 unități de învăţământ sunt dotate exclusiv cu pază umană, 119 unități de învăţământ preuniversitar sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (exclusiv), 41 unități de învăţământ preuniversitar dispun atât de pază umană, cât şi de sisteme tehnice de supraveghere video și 106 unități de învăţământ nu dispun de pază umană şi nici de sisteme tehnice de supraveghere video din care 26 în mediul urban și 80 în mediul rural.
Evoluția indicatorilor statistici asociați fenomenului infracțional, în anul școlar 2019-2020, comparativ cu anul școlar precedent, relevă faptul că numărul de infracțiuni comise în unitățile de învățământ preuniversitar și în zona adiacentă acestora la nivelul județului Satu Mare s-a menținut la 8 incidente.
Începând cu acest an școlar, o nouă structură specializată de poliție, Poliția Siguranță Școlară, organizată ca birou în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, asigură protecția și siguranța elevilor și a cadrelor didactice și va preveni și combate violența între elevi în interiorul școlilor și în proximitatea acestora.
Aceștia vor acționa împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Române, precum și cu alte instituții și organizații neguvernamentale, într-un efort conjugat, în scopul creării unui mediu sigur atât pentru elevi, cât și pentru personalul din învățământ și implicit pentru societate. Polițiștii de la siguranță școlară vor dezvolta parteneriatul poliție-școală-comunitate, în vederea realizării unui proces educațional antiinfracțional și antivictimal.
Începând de astăzi, 15 septembrie, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României, în baza prevederilor H.G. nr. 782/14.09.2020. Conform noilor prevederi, se clarifică măsurile de siguranță în anumite domenii (de exemplu, sunt permise demonstrațiile în spațiul public cu o participare de maximum 100 persoane) și se reglementează modul de desfășurare a activităților de campanie electorală, dar și a celor organizatorice premergătoare și din ziua alegerilor locale, 27 septembrie 2020.
15.09.2020 Cancelaria Prefectului