Comunicat de presă – ședința de lucru cu primarii

Prefectul județului Satu Mare a convocat astăzi, 22.04.2021, în două runde, pentru a se putea asigura condițiile de distanțare socială și protecție sanitară o ședință de lucru cu primarii unităților administrativ-teritoriale din județ, în Sala Mică de ședințe a Palatului Administrativ, la care a participat subprefectul Lavinia Kiss și șefii compartimentelor din cadrul aparatului de lucru.

Prefectul Altfatter Tamas a deschis ședința cu un apel privind necesitatea finalizării depunerii de către fermieri a cererilor de plată APIA  pentru anul în curs la termen, respectiv până la data de 17 mai 2021, termen realizabil dacă primăriile transmit adeverințele necesare către centrele locale APIA.

În continuare a fost făcută o prezentare a stadiului de pregătire a Recensământului General Agricol, acțiune finanțată de Uniunea Europeană și Guvernul României  și  coordonat de Instituția Prefectului.   Prefectul a insistat pe rolul primăriilor, pe informarea pe care aceștia trebuie să o facă cetățenilor din comunități și pe necesitatea de a obține date corecte, actuale, care pot justifica și fundamenta intervenții publice și orientări privind dezvoltarea pe viitor a mediului rural. Aceeași solicitare a făcut-o prefectul privind acuratețea și frecvența cu care primăriile raportează stadiul și detaliile implementării proiectelor de dezvoltare cu finanțare guvernamentală sau europeană.

Tema principală de dezbatere a fost reprezentată de avansul campaniei de vaccinare în mediul rural. Dacă până în acest moment campania de vaccinare a decurs foarte bine, în special în mediul urban, prin mărirea numărului de fluxuri și a capacității acestora și prin implicarea Ministerului Apărării Naționale (MApN), devine posibilă vaccinarea tuturor cetățenilor, în localitate, prin intermediul caravanelor mobile. Județul nostru beneficiază în acest moment de o echipă mobilă asigurată de MApN și de patru echipe mobile organizate de Direcția de Sănătate Publică, care folosesc vaccinuri de tip ARN-mesager, furnizate de Moderna sau de Pfizer-BioNTech.

Prefectul a solicitat primăriilor la data de 20.04.2021  o catagrafiere a teritoriului pentru cuantificarea cererii de vaccinare pentru o programare corectă a localităților în care vor activa echipele mobile. Echipa mobilă MApN a început vaccinarea în data de 21.04.2021 în comuna Socond  (au fost vaccinate 50 de persoane ), astăzi acționează în comuna Orașu-Nou iar de mâine la Livada, unde sunt deja înscrise la vaccinare peste 200 de persoane.

Pentru a beneficia pe deplin de avantajele prezenței echipei armatei în județ, prefectul a solicitat primarilor o implicare masivă, personală și prin aparatul primăriilor, pentru a conștientiza populația de necesitatea vaccinării ca singura variantă de protejare împotriva formelor grave de covid-19 și care oferă posibilitatea de revenire în cel mai scurt timp la o viață normală.

Prefectul Altfatter Tamas și-a exprimat convingerea că mesajul corect și pro-vaccinare va ajunge la toți cetățenii iar rezultatele obținute vor contribui la o campanie de vaccinare exemplară, rezultatele acesteia însemnând o sănătate mai bună pentru sătmăreni și o depășire rapidă a impasului social, relațional și economic indus de pandemia de coronavirus.

22.04.2021                                CANCELARIA PREFECTULUI