Comunicat de presă – vizita de lucru a ministrului sănătății Nelu Tătaru

Vizită de lucru a ministrului Sănătății Nelu Tătaru la Satu Mare

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a efectuat astăzi, 05 noiembrie 2020, o vizită de lucru în județul Satu Mare pentru a evalua capacitatea de răspuns a sistemului sanitar sătmărean și pentru a pregăti o bază pentru viitoarele paturi de terapie intensivă, modelul extensiei, în condițiile în care numărul de cazuri depistate pozitiv cu noul coronavirus va crește.

Alături de prefectul Radu Bud, subprefectul Altfatter Tamas și președintele Consiliului Județean Pataki Csaba, ministrul Sănătății a analizat împreună cu conducerea Direcției de Sănătate Publică și managerii unităților spitalicești din județ situația la zi a ratei de infectare cu coronavirus, a capacității de tratament în condiții de terapie intensivă și posibilitatea extinderii acesteia într-un timp cât mai scurt.

În cadrul ședinței, ministrul Nelu Tătaru a evaluat unitățile medicale din județul Satu Mare, în contextul creșterii la nivel național a numărului de cazuri noi.

De la începutul acestei pandemii, în județul Satu Mare s-au înregistrat 2227 de cazuri confirmate. În prezent, județul Satu Mare a depășit rata de infectare de 2,08 la mia locuitori, iar municipiul Satu Mare are o rată de 3,15 la mia de locuitori.

În unitățile spitalicești din județ, 246 de pacienți sunt internați pe paturi pentru suport COVID, majoritatea având o patologie medie, 21 se află în terapie intensivă, dintre care 9 sunt pe ventilație mecanică. Capacitatea de paturi la secțiile ATI din cadrul Spitalului Municipal Carei și a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare este de 21 de paturi, dintre care 12 la Spitalul Municipal Carei și 9 la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare  care poate fi extinsă la nivelul Spitalului Județean de Urgență până la 20 de paturi.

Ministrul a apreciat că aplicarea cu fermitate a hotărârilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare, respectiv intensificarea controalelor în zonele aglomerate a dus la o rată mai mică de transmitere comunitară la nivelul județului nostru comparativ cu județele învecinate.

05.11.2020                                                                Cancelaria Prefectului