Informare de presă – 05.06.2024

Prefectul Ioan Tibil alături de secretarul general al Instituției Prefectului, Cosmin Dorle a susținut azi, 05 iunie 2024 o conferință de presă în care au fost prezentat detalii legate de organizarea procesului electoral la nivelul județului Satu Mare.
– organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 în județul Satu Mare.
– în baza ordinelor prefectului nr. 59/18.03.2024 respectiv 60/18.03.2024 au fost stabilite componența Comisiei Tehnice Județene și a Grupului tehnic de lucru pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor din data de 9 iunie 2024.
– la data de 15 aprilie 2024, prin tragere la sorţi, a fost desemnată conducerea Biroul Electoral de Circumscripție Judeţeană nr. 32 Satu Mare, respectiv președinte – judecător Nemeș Remus Vasile și locțiitor – judecător Capitan Corneliu Lucian. De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe publice au fost desemnați președinții celor 65 de circumscripții locale (2 municipale, 4 orășenești și 59 comunale). În următoarele 3 zile, toate birourile electorale de circumscripție au fost completate cu reprezentanții partidelor politice.
– personalul angrenat în cadrul birourilor electorale de circumscripție înseamnă 609 persoane, la care se adaugă 80 de informaticieni și 330 personalul tehnic auxiliar de la nivelul Instituției Prefectului, a Autorității Electorale Permanente, ai Direcției Județene de Statistică și ai primăriilor din județ.
– secțiile de votare organizate pentru scrutinul din 09.06.2024 – în număr de 340 la nivelul județului Satu Mare cuprind în cadrul birourilor electorale un număr de 3468 de persoane, respectiv președinți, locțiitori, membri desemnați ai partidelor politice și operatori de calculator.
– numărul total de votanți la nivelul județului Satu Mare este de 300.525.
– a fost asigurată întreaga logistică necesară alegerilor, respectiv avem pregătite 1.712.164 buletine de vot, din care 1.370.260 buletine de vot pentru alegerea președintelui Consiliului Județean, a Consiliului Județean, a Primarilor, a Consiliilor locale și 341.904 buletine de vot pentru alegerea membrilor din România ai Parlamentului European. De asemenea au fost recepționate 1700 ștampile cu mențiunea ”Votat” și 324.682 autocolante care vor fi aplicate pe cărțile de identitate.
– întreg personalul Instituției Prefectului Județul Satu Mare este angrenat zilnic în toate activitățile pentru pregătirea și buna desfășurare a scrutinului electoral.
– toate materialele necesare procesului de votare sunt în acest moment sub paza structurilor MAI și pregătite să fie distribuite în zilele de vineri (07.06.2024) și sâmbătă (08.06.2024) către birourile de circumscripție locală din județ.
– pentru asigurarea pazei, transportului buletinelor de vot și a asigurării ordinii publice în ziua votării sunt pregătiți 753 lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne respectiv din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare , Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare , Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră și Instituția Prefectului.
– locațiile tuturor cele 340 de secții de votare care vor fi organizate în data de 09.06.2024 au fost verificate de către ISU (privind prevenirea și stingerea incendiilor), Electrica (privind alimentarea cu energie electrică) și STS (în ceea ce privește rețelele de comunicații). În zilele de vineri și sâmbătă, Instituția Prefectului va verifica modul de amenajare a fiecărei din cele 340 secții de votare de la nivelul celor 65 de unități administrativ-teritoriale din județ
– accesul reprezentanților presei în secțiile de votare se face pe baza legitimației de presă și a cărții de identitate. Presa străină trebuie să primească acreditare de le BEC.
”Suntem în plin calendar electoral. Cu părere de rău vă informez că am avut cazuri sesizate la Instituția Prefectului în care anumiți competitori electorali din cadrul partidelor politice (candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean) a încălcat prevederile legale – exemplific aici folosirea minorilor în campania electorală – fapt interzis prin lege. Am fost sesizați și privind acordarea unor sume de bani și a altor foloase materiale. În acest caz, au fost sesizate organele de cercetare penală din cadrul IPJ” a menționat prefectul Ioan Tibil
”Rog și cer cu fermitate respectarea prevederilor legale privind campania electorală. Sper ca în această perioadă de final al campaniei electorale să nu avem incidente sau alte evenimente care să contravină legii. În final, îndemn toți cetățenii județului Satu Mare cu drept de vot să folosească acest instrument al democrației, să participe la votare și să dea dovadă de implicare și spirit civic.” a transmis la finalul întâlnirii cu presa, prefectul Ioan Tibil.