Informare de presă – 09.06.2023

Focar de pestă porcină africană la o gospodărie din Halmeu
Prefectul Radu Roca , în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat , azi 09 iunie 2023, de urgență, ședința Unității locale de decizie (ULD).
Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, a informat membrii ULD despre apariția unui focar de pestă porcină africană la o gospodărie de pe raza comunei Halmeu .
S-a adoptat Decizia Nr. 8 din 09.06.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africană din localitatea Halmeu și zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).
Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.
S-a stabilt o zonă de protectie in jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localitatile: Halmeu, Dabolț, Porumbești.
S-a stabilit o zonă de supraveghere in jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localitagile Cidreag, Mesteacăn, Băbești, Halmeu Vii, Tămășeni, Micula, Bercu Nou, Micula Nouă, Drăgușeni, Turulung.
Prefectul Radu Roca solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarelor locale de pestă porcină africană iar pe termen lung identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.