Informare de presă – 15.05.2024

Prefectul Tibil Ioan a convocat astăzi 15.05 2024 în calitate de președinte ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui focar de rabie la un câine într-o gospodărie din localitatea Apa.

După prezentarea situației de către directorul executiv-adjunct  al Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Corneliu Ceică, CLCB a emis Decizia nr. 5/15.05.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Apa,  localitatea Apa și zona considerată de risc crescut. care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor cinegetice.

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere dar și identificarea animalelor din speciile receptive din localitate.  Ca măsură suplimentară la nivelul comunei Apa a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale cât și la om. De asemenea s-a decis transmiterea unei alerte locale prin sistemul RO-Alert pentru informarea locuitorilor despre pericolul reprezentat de apariția focarului de rabie.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici, vaccinarea de urgență a acestora și consemnarea în carnetele de sănătate.

”Solicit tuturor instituțiilor responsabile comunicare și conlucrare, pentru identificarea altor animale bolnave și pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor din planul aprobat astăzi. Este o zonă cu risc crescut, și dorim închiderea  rapidă  a focarului de la Apa” – a declarat prefectul județului Satu Mare.

CANCELARIA PREFECTULUI

15.05.2024