Informare de presă – 19.10.2023

Activitate de comemorare a eroilor neamului de la Socond
Joi ,19 octombrie 2023, în comuna Socond , s-au desfășurat noi manifestări în cadrul Programului ” Comemorarea eroilor neamului” desfășurat pe teritoriul județului Satu Mare , în localitățile unde există morminte de război ale eroilor români ce și-au dat viața pentru eliberarea patriei pe timpul celor Două Războaie Mondiale.
În octombrie 1944, pe aceste meleaguri, s-au purtat lupte aprige între militarii români în alianță cu cei sovietici și forțele inamice naziste, aflate în retragere înspre Satu Mare și Carei.
Manifestările au debutat la mormântul comun de război aflat în satul Stâna, cel care a fost identificat de curând de autoritățile locale și amenajat cu puțin înainte de manifestările de joi .
Următoarele locații în care au fost comemorați ostașii români ce și-au dat jertfa supremă pentru întregirea Patriei au fost: curtea Bisericii Romano-Catolice din Socond, Ansamblul Monumental din Socond, Cimitirul din Soconzel și cel din satul Cuța. De menționat că la Soconzel, eroii ce-și dorm somnul de veci în cimitir nu mai au doar cruci înspre amintire ci loc de veci amenajat sub formă de criptă , prin efortul comunității locale.
Au fost prezentate momente artistice cultural – patriotice de către elevii Școlii Gimnaziale din Socond. Programul a cuprins ceremonial religios, alocuțiuni, depuneri coroane de flori iar la final au fost intonate cântece militare.
Florin Găzdac, coordonatorul Programului a dat citire mesajului prefectului județului Satu Mare, Radu Roca
Au fost depuse coroane flori din partea Primăriei și Consiliului local Socond, precum și a Instituției Prefectului-județul Satu Mare, asociațiilor de rezerviști militari din M.Ap.N, M.A.I. și S.R.I., a unităților din sistemul de ordine publică, apărare și siguranță națională Muzeului Județean, Direcției Județene pentru cultură și asociațiilor civice prezente la eveniment.
GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI !