Informare de presă – 22.10.2023

Prefectul Radu Roca invitat la Congresul Uniunii Ucrainenilor din România
Prefectul Radu Roca a participat la acest sfârșit de săptămână la Congresul Uniunii Ucrainenilor din România.
Lucrările celui de-al IX-lea Congres al Uniunii Ucrainenilor din România au debutat sâmbătă, la Bucureşti.
În cuvântul de deschidere, deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, a evidenţiat că acest Congres este „un eveniment de importanță majoră pentru comunitatea ucraineană din România”, care „oferă posibilitatea unei analize amănunțite a parcursului nostru, precum și a direcției în care ne vom îndrepta pe termen mediu și lung”.
La festivitatea de deschidere au luat parte reprezentanți ai Parlamentului României, Guvernului României, Administrațiilor publice locale din România și din Ucraina, Congresului Mondial al Ucrainenilor, Congresului European al Ucrainenilor, ai mediului academic etc.
Mesajul prefectului Radu Roca adresat participanților la Congresul Uniunii Ucrainenilor:
” Mă simt onorat să mă aflu astăzi aici alături de dumneavoastră la acest eveniment important din
viața Uniunii Ucrainenilor din România. Consider această invitație pe care mi-aţi adresat-o ca pe o dovadă a bunei noastre colaborări, a deschiderii pe care Instituția Prefectului şi eu personal o am față de activitățile minorității ucrainene din județul Satu Mare și nu numai . Minoritatea ucraineană din Satu Mare este una extrem de activă și mereu prezentă în viața comunității sătmărene. Țin să o salut cu drag și să o felicit și aici la lucrările Congresului Uniunii pe doamna Liuba Horvath cu care avem o legătură strânsă mai ales că investirea mea în funcția de prefect a coincis practic cu momentul declanșării invaziei Rusiei din Ucraina. Ne-am trezit atunci în februarie 2022 cu un război la granița județului și cu foarte multe provocări.
Cu sigurantă că sunt cunoscute acțiunile noastre de sprijinire a refugiaților din Ucraina și consider că împreună am făcut tot ce s-a putut omenește vorbind ca ucrainenii ce au fugit din calea conflictului, a războiului, să-și găsească o a doua casă in județul Satu Mare. Mereu vom rămâne pentru Uniunea Ucrainenilor un punct de sprijin. Ca de altfel pentru toate minoritățile din judet. Căci îmi place să o spun și consider că eu sunt prefectul tuturor sătmărenilor indiferent de naționalitate, religie sau apartenență politică. De altfel Satu Mare este și va rămâne un județ în care românii, maghiarii, ucrainenii, şvabii, slovacii, romii conviețuiesc în respect reciproc și armonie . Vă doresc succes la lucrările Congresului al IX-lea al Uniunii și sper ca buna colaborare cu Instituția Prefectului Satu Mare să dăinuie ani buni şi de aici înainte.”- prefect RADU ROCA.
Congresul reprezintă un eveniment semnificativ pentru comunitatea ucraineană din România, care stabilește prioritățile UUR și ale comunității, cât şi cele mai importante obiective pe termen scurt, mediu și lung.
Evenimentul s-a încheiat duminică, 22 octombrie 2023.
***
Uniunea Ucrainenilor din România este o organizație reprezentativă parlamentară, care reprezintă interesele comunității ucrainene din România și promovează valorile culturale și istorice ale acesteia. Uniunea sprijină pacea, diversitatea culturală și respectul reciproc între comunități în cadrul societății românești.