Informare de presă – 23.10.2023

Activitate de comemorare a eroilor neamului ce-și duc somnul de veci la Cionchești, Tătărești , Borlești și Pomi
În anul 2020, conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații au inițiat un proiect amplu, ”Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare , care se dorește a fi peren, ce constă în organizarea la date prestabilite a unor acțiuni de comemorare a eroilor care s-au jertfit pe altarul patriei și care își dorm somnul de veci în pământul județului nostru, deseori uitați de către autoritățile locale și județene.
Proiectul a fost cuprins într-un program oficial, asumat de instituțiile partenere și aprobat la 11 martie 2022 de către prefect.
Astfel , azi 23 octombrie 2023 au avut loc activității de comemorare a eroilor neamului ce-și duc somnul de veci în cimitirele din satele Cionchești și Tătărești din comuna Viile Satu Mare și în Cimitirul ortodox din Borlești și la Pomi.
Iată mesajul prefectului Radu Roca:
” Ne întâlnim din nou, pentru a răsfoi o altă filă a ” PROGRAMULUI COMEMORAREA EROILOR NEAMULUI ÎN JUDEȚUL SATU MARE”.
Acest proiect are drept scop întreținerea locurilor de veci ale militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale și păstrarea memoriei sacrificiului acestora în mentalul colectiv, ca o datorie a tuturor generațiilor postbelice, întru cinstirea celor ce s-au sacrificat pentru ca noi să trăim astăzi în pace, liberi, într-o societate democratică.
Astăzi i-am comemorat pe eroii neamului ce-și au mormintele în cimitirele din satele Cionchești și Tătărești din comuna Viile Satu Mare și pe cei care-și duc somnul de veci, aici, în cimitirul ortodox al satului BORLEȘTI, precum și la Pomi. Aici la Borlești cinstim memoria celor 6 (șase) eroi ai neamului românesc, care au căzut în cruntele bătălii din octombrie 1944 din cel de-al Doilea Război Mondial, pe aceste dealuri împădurite. Numele lor nu ne este cunoscut, însă știm că făceau parte din trupele de militari români care au luptat eroic pentru eliberarea Ardealului de Nord.
Aceleași sentimente de respect și admirație pentru patriotismul și sacrificiul eroilor neamului românesc mă încearcă în aceste momente.
Cinstirea memoriei lor este o obligație morală și totodată o onoare pentru noi și generațiile următoare.
Mulțumesc gazdelor noastre, domnului primar, pentru sprijinul oferit în buna organizare a activității noastre. Mă bucură prezența copiilor și profesorilor care au venit să-și aducă omagiul înaintașilor, care au luptat și și-au dat jertfa supremă pentru ȚARĂ.
Acest Program are și menirea de a aduce aminte tinerei generații despre cei ce au scris adevăratele pagini de istorie ale neamului românesc, despre bunicii și străbunicii unor dintre ei, care au pus Patria mai presus decât viața lor ! Aceste fapte au fost reale și nimeni nu le poate nega.
” Patriotismul nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenția că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic.” Astfel că, datoria noastră și a generațiilor viitoare, este aceea de a-i păstra veșnic în memorie pe eroi și să ne închinăm cu respect în fața mormintelor lor.”
GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI !