Informare de presă – 24.02.2023

SĂTMĂRENII AU MARCAT UN AN DE LA TRAGEDIA UMANĂ DATORATĂ RĂZBOIULUI DIN UCRAINA
Astăzi a fost marcat la Satu Mare un an de la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, practic de la declararea războiului care a lovit atât de grav țara vecină.
Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) Filiala Satu Mare a marcat acest eveniment la bustul poetului național ucrainean, Taras Șevcenko, amplasat în parcul Vasile Lucaciu. Manifestarea a fost condusă de către secretarul general UUR, Liuba Horvat și președintele filialei UUR Satu Mare, care a mulțumit autorităților județene și locale precum și tuturor sătmărenilor pentru modul exemplar în care vreme de un an, zi de zi, s-au implicat în ajutorarea greu încercatului popor ucrainean.
La eveniment au participat Radu Roca prefectul județului Satu Mare, care a subliniat importanța solidarității cu cauza dreaptă a poporului ucrainean, precum și sprijinul necondiționat pe care România l-a acordat Ucrainei în tot acest răstimp. Alături de acesta au mai fost prezenți subprefecții Romeo Pop și Altfatter Tamás precum și directorul Cancelariei, Radu Iancu.
În cadrul manifestării de astăzi la care au participat numeroși ucraineni din județul Satu Mare precum și un număr însemnat de refugiați din Ucraina, au fost depuse jerbe de flori la monument și s-a păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor războiului.