Informare de presă – 25.05.2023

Eveniment deosebit la Monumentul lui Mihai Viteazul din Moftinu Mic
Prefectul Radu Roca alături de subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop și de directorul de Cancelarie, Radu Iancu au participat azi la Moftinu Mic la manifestările organizatela Monumentul ”Mihai Viteazul” cu ocazia Zilei Eroilor . De asemenea tot azi a fost omagiat marele domnitor Mihai Viteazul.
Mihai Viteazul a fost declarat „Martir și Erou al Națiunii Române”, prin Legea nr. 137 din 21 iulie 2020.
Sâmbătă 27 mai 2023, se împlinesc 423 de ani de la prima unire politică a românilor, iar înfăptuitorul ei este omagiat, în mod oficial, ca martir și erou al națiunii române.
Programul manifestărilor de astăzi a început cu primirea persoanei oficiale-prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, salutul gărzii de onoare, intonarea imnului de stat a României, alocuțiuni susținute de prefect, de primarul comunei Moftin, Gheorghe David și de comandantul Garnizoanei Satu Mare, lt.col.Gheorghe Balazs.
După un impresionant program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Viteazul” Moftinu Mic și de îndrăgitul taragotist Ionel Sabo, evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane la monument și cu parada militară.
La încheierea evenimentului participanții au fost invitați la o expoziție cu tehnică militară , în curtea Sălii de Sport din Moftinu Mic.
”Ne aflăm aici la Moftinu Mic, în această zi de sfântă sărbătoare și pentru a cinsti așa cum se cuvine memoria eroilor noștri dar și pntru a marca pentru prima data ziua eroului martir MIHAI VITEAZUL.
Mihai Viteazul a fost declarat „Martir și Erou al Națiunii Române”, prin Legea nr. 137 din 21 iulie 2020 iar aici la Moftin am venit să ne omagiem primul domn care a unit cele 3 principate românești.
De ce am venit la Moftin…pentru că localitatea Moftin este strâns legată, din punct de vedere istoric, de numele marelui voievod Mihai Viteazu. În vara anului 1601 Mihai Viteazul şi-a stabilit tabăra la Moftin pentru 20 de zile pregătindu-se pentru pentru bătălia de la Gurăslău, ultima sa victorie.
Data de 27 MAI 1600 este ziua în care, pentru prima oară, un conducător român apare în documente purtând titlul de “Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei”. La această dată, Mihai Viteazul, în urma campaniilor desfăşurate în Transilvania şi Moldova, devine oficial conducător al celor trei ţări româneşti.
Din păcate, așa cum știm, unirea celor trei principate nu a durat foarte mult. La începutul lui septembrie 1600 stările previlegiate din Transilvania se rascoală împotriva sa. În ajutorul lor a venit oastea Imperială și în urma luptei de la 18 septembrie de la Miraslău, Mihai pierde Ardealul. În același timp Movileștii recapătă Moldova. În zorii zilei de 9 august 1601, stil vechi (19 august 1601, stil nou), Mihai Viteazul este asasinat mișelește din ordinul generalului Habsburgic, Gheorghe Basta la Câmpia Turzii.
Închei cu vorbele marelui nostru istoric, Nicolae Iorga…„De la 1600, nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie tragică.”
GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC!