Informare de presă – 25.06.2024

DECLARATII DE PRESĂ

Bilanțul activității structurilor MAI  în perioada minivacanței prilejuită de Rusalii

POLIȚIA ROMÂNĂ

În perioada 22-24 iunie a.c., peste 300 de polițiști au acționat, pe întreaga rază a județului Satu Mare, astfel încât minivacanța de Rusalii să fie sărbătorită în siguranță. Polițiștii sătmăreni au acționat în locurile unde au avut loc manifestări religioase, în zonele cu aflux mare de public, precum şi pe principalele drumuri naționale, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranță publică.

În această perioadă, polițiștii au intervenit la peste 158 de evenimente, dintre care 141 au fost sesizate prin 112. Au fost sesizate 40 de infracțiuni, dintre care 20 contra persoanei, 10 contra patrimoniului, 4  infracțiuni la regimul siguranței rutiere și 6 infracțiuni de altă natură. De asemenea, au fost prinse în flagrant delict 4 persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni.

Polițiștii au aplicat peste 650 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 150.000 lei, în cadrul celor 31 de acțiuni organizate la nivelul județului Satu Mare. Ca măsuri complementare, au fost reținute 31 de permise de conducere, dintre care 10 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 17 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și 4 pentru comiterea altor contravenții la regimul circulației. Totodată au fost retrase 11 certificate de înmatriculare ale autoturismelor.

Polițiștii vor continua acțiunile și în perioada următoare, pentru prevenirea faptelor antisociale cât și în vederea asigurării ordinii și liniștii publice. Polițiștii rutieri acționează cu prioritate pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea poliției, precum și dispozitivele omologate pentru depistarea conducătorilor auto care se află sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Polițiștii sătmăreni doresc să mulțumească tuturor cetățenilor care au înțeles și perceput mesajul transmis de către Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare și, totodată, pentru contribuția pe care au adus-o liniștii sociale în perioada acestei minivacanțe.

Dorim ca fiecare locuitor al județului Satu Mare să adopte și în viitor, un comportament benefic atât pentru sine, cât și pentru cei din jur, astfel încât conviețuirea să fie una plăcută și sigură pentru fiecare dintre noi.

POLIȚIA DE FRONTIERĂ

La nivelul Poliţiei de Frontieră Satu Mare au fost dispuse, pentru perioada minivacanței care tocmai s-a încheiat, măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere a frontierei, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat în zona de responsabilitate, fără a se înregistra evenimente deosebite care să afecteze activitatea în punctele de trecere a frontierei ori la supravegherea frontierei.

În perioada 21-24 iunie a.c, în punctele de frontieră sătmărene de la graniţa cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităților de control aproximativ 49.000 de persoane, cetățeni români și străini şi 18.000 de mijloace de transport, atât la intrarea în țară, cât și la ieșire. Dacă facem o comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cifrele sunt cu aproximativ 50% mai mari în acest an.

Sigur că cel mai tranzitat punct de frontieră din judeţul Satu Mare a fost – aşa cum era de aşteptat – PTF Petea, unde, în intervalul de timp la care ne referim, au efectuat formalitățile aproximativ 36.260 de persoane, care călătoreau cu 13.230 mijloace de transport.

Prin PTF Urziceni au tranzitat, în perioada minivacanței, 12.740 persoane, cu 4.770 vehicule.

Este de remarcat faptul că în Petea traficul a fost mai intens pe sensul de intrare în țara noastră, în vreme ce la Urziceni a fost mai aglomerat pe sensul de ieșire din România.

Tot în această perioadă, polițiștii de frontieră sătmăreni aflați în misiune pe căile de comunicație din zona de competență au efectuat aproximativ 240 de verificări în aplicația eDAC pentru verificarea documentelor persoanelor oprite la control.În continuare, mai ales că sezon estival a început deja, recomandăm participanților la traficul transfrontalier să verifice situaţia traficului prin aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată pe pagina de internet a Poliției de Frontieră Române.

INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

Pompierii sătmăreni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.

Astfel, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au răspuns cu promptitudine la 118 solicitări venite din partea cetățenilor.

În perioada 21-24.iunie a.c., echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 96 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, în perioada supusă atenției, echipajele operative au intervenit în urma producerii a 2 accidente rutiere, stingerea unui incendiu izbucnit la o anexa gospodărească din localitatea Botiz, 12 intervenții în contextul fenomenelor meteorologice avertizate, precum și în alte 7 situații derulate în sprijinul comunităților și bunurilor acestora.

În Duminica Rusaliilor, forțele profesioniste din cadrul subunităților de intervenție ale inspectoratului au asigurat protecția comunităților în apropierea lăcașurilor de cult unde a fost preconizat aflux mare de participanți la slujba religioasă.

În ceea ce privește avertizarea populației, în perioada de referință, a fost transmis 1 mesaj RO-ALERT pentru informarea cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție, ca urmare a emiterii avertizărilor cod portocaliu și cod roșu de vreme severă, în mai multe localități din județul Satu Mare. Pompierii militari sătmăreni rămân la datorie pentru asigurarea răspunsului prompt la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.

* Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

JANDARMERIA

În perioada minivacanței, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare au acționat zilnic pe raza municipiului și a județului pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, de natură penală sau contravenţională, atât în mod independent, cât şi în sistem integrat.

9.500 de lei reprezintă valoarea totală a amenzilor aplicate de echipajele de jandarmerie în acest sfârșit de săptămână, cele 19 sancțiuni contravenționale vizând în principal tulburarea ordinii și liniștii publice, consumul de băuturi alcoolice în locuri publice, provocarea de scandal, adresarea de injurii, precum șia lte fapte prevăzute de legislația în vigoare.

Continuăm să ne îndeplinim atribuțiile cu responsabilitate, asigurând ordinea și liniștea public și suntem permanent alături de cetățeni, pentru siguranța acestora. Jandarmeria Satu Mare, cu siguranță, pentru fiecare!

 

25/06/2024

CANCELARIA PREFECTULUI – BIROUL DE PRESĂ