Informare de presă – 25.10.2023

ARMATA ROMÂNĂ, ONORATĂ LA SATU MARE
25 Octombrie, Ziua Armatei Române – ziua pe care o dedicăm celor care s-au jertfit luptând în trecut pentru apărarea țării și celor care, astăzi asigură capacitatea defensivă a României la un nivel adaptat cerințelor actuale de securitate.
Manifestările dedicate acestei zile speciale au început în municipiul Satu Mare cu un ceremonial militar și religios desfășurat pe platoul flancat de Monumentul Ostașului Român urmat de o alocuțiune a prefectului județului Satu Mare, Radu Roca, de un program artistic susținut de îndrăgitul artist sătmărean, Petrică Mureșan și de defilarea gărzii de onoare.
La final au fost depuse coroane de flori din partea Armatei Române, Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Primăriei Municipiului Satu Mare.
La ora 16,00 manifestările continuă în municipiul Carei, simbolul eliberării integrale a teritoriului naţional de sub ocupația hortystă, acum 79 de ani.
LA MULȚI ANI , ARMATEI ROMÂNE!
Discursul prefectului Radu Roca:
”Data de 25 octombrie reprezintă o bornă cu o semnificaţie
deosebită în conştiinţa poporului român, dincolo de semnificaţia ei strict istorică. În această zi, se împlinesc 79 de ani de când Armata Română a reuşit, prin faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc, să elibereze de sub ocupaţia hitleristo-horthystă ultima palmă de pământ din teritoriul ţării, la Satu Mare și Carei, ulterior, contribuind semnificativ şi la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei.
Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei în 1959. Pe 25 octombrie 1944, armata română a eliberat oraşul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupaţia horthystă, începută pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Eliberarea oraşului Carei a coincis cu ziua de naştere a regelui Mihai, acesta împlinind pe 25 octombrie 1944 vârsta de 23 de ani. Ca sărbătoare oficială, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituită în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunări Naţionale. La acea vreme purta numele de Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române şi era denumită ca „sărbătoare militară şi populară”.
Ziua Armatei Române pe care o sărbătorim astăzi este un omagiu adus peste timp tuturor eroilor căzuți în luptă , pentru apărarea pământului românesc. Acum avem cel mai bun prilej de a le mulțumi genețiilor de astăzi de militari ai României, în care ne punem toată încrederea pentru apărarea țării sau ne reprezintă cu cinste misiuni și în diferite teatre de operații din lume sub egida Alianței Nord Atlantice O.N.U. sau Uniunii Europene. Profesionalism, responsabilitate, onoare, curaj și dăruire, acesta este profilul militarilor din armata română .
La Mulți Ani Armatei Române!
La Mulți Ani militarilor români și întregului personal al Armatei!”