Informare de presă – 26.10.2023

Activitate de comemorare a eroilor neamului ce-și duc somnul de veci la Moișeni și Botiz
Azi 26 octombrie 2023 au avut loc ultimele activități din acest an din cadrul Programului ”Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare”.
S-a cinstit memoria ostașilor români căzuți și înhumați în glia sătmăreană din localitățile Moișeni și Botiz.
La Moișeni își dorm somnul de veci opt maramureșeni care au fost uciși după ce au dezertat din armata hortýstă, mormântul fiind îngrijit de familiile Dumitru a Meteanului și Gheorghe a lui Dumitru.
În cimitirul din Botiz este înhumat eroul Constantin Gologan. Au fost prezenți elevi din comuna Certeze și un numeros grup de copii de la școli din Botiz cărora prefectul Radu Roca împreună cu directorul de Cancelarie , Radu Iancu le-a oferit cocarde și stegulețe tricolore, drept apreciere pentru programul prezentat atât anul trecut cât și anul acesta .
La această acțiuni au participat alături de primari și reprezentați ai Consiliilor locale , reprezentați ai asociațiilor de rezerviști militari din județ, ai Muzeului județean, Inspectoratului Școlar județean, precum și ai Inspectoratului județean de Poliție, I.S.U. Satu Mare, Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare, Batalionului 52 Tisa Satu Mare, Penitenciarului Satu Mare, Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Satu Mare, cadre didactice și localnici.
” Respect asociaților de rezerviști militari din județul Satu Mare. Felicitări domnului primar de la Botiz, Ioan Mureșan precum și dascălilor de șa școala gimnazială din comună , pentru bună organizare, implicare, precum și elevilor prezenți , pentru care aceste activități sunt adevărate lecții de istorie și patriotism. În plus vreau să vă mulțumesc că în ciuda vremii nefavorabile ați ținut să fiți prezenți la acest moment de suflet ” a transmis prefectul Radu Roca , prezent la manifestarea de comemorare de la Botiz.
Coordonatorul Programului a prezentat statistica activităților derulate în anul 2023. Astfel au fost cuprinse 21 de primării, 38 de localități din județ și au fost cinstiți eroii înhumați în 41 de morminte, individuale sau comune, de război.
Pentru noi cinstirea memoriei celor ce s-au jertfit pentru țară este o obligație morală iar pentru generațiile următoare o onoare.
Glorie eternă eroilor neamului!