Informare de presă – 27.07.2022

Prefectul Radu Roca, alături de subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop, a avut astăzi o întâlnire de lucru cu o delegație din partea UNHCR (Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați) formată din Asel Sharsheeva, șeful Biroului Suceava al UNHCR, Sherif Sharkawy, ofițer de protecție asociat în cadrul UNHCR, Sitar Marian –  coordonator regional și Dragoș Moldovan – consilier juridic în cadrul  CNRR – Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi,  organizatie non-guvernamentală de utilitate publică.

Asel Sharsheeva a prezentat structura și mandatul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați în România, precum și principalele acțiuni de sprijin pentru refugiații din Ucraina dar și pentru autoritățile române privind gestionarea acestei crize. Printre acestea se numără consilierea juridică a persoanelor strămutate din Ucraina, facilitarea relaționării acestora cu instituțiile din România dar și oferirea de asistență financiară ucrainenilor refugiați. De asemenea, a menționat activitățile de colaborare cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență, cu  Inspectoratul General pentru Imigrări dar și cu Agenția Europeană pentru Azil.

Tot în cadrul întâlnirii, prefectul a prezentat o sinteză a acțiunilor întreprinse în județul nostru începând cu data de 25 februarie 2022 în scopul gestionării crizei umanitare a refugiaților din Ucraina, cu accent pe coordonare și monitorizare dar și pe colaborarea cu autoritățile locale, cu organizațiile neguvernamentale, cu reprezentanți ai cultelor religioase și cu toți cei implicați.

Finalitatea acestei întâlniri s-a concretizat într-un grup de lucru, sub coordonarea Instituției Prefectului,  prin intermediul căruia expertiza în acest domeniu a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați va fi pusă la dispoziția instituțiilor și autorităților locale din județ. Se vor putea organiza sesiuni de instruire a personalului Ministerului Afacerilor Interne, a celui din domeniul asistenței sociale sau din primării și de asemenea  se va extinde și la nivelul județului Satu Mare mecanismul de asistență financiară al UNCHR pentru ucraineni (în acest moment acesta funcționează în București și în județul Suceava).