Informare de presă – 27.09.2023

VIZITA AMBASADORULUI REPUBLICII ITALIENE LA SATU MARE
Prefectul judeţului Satu Mare, Radu Roca, a primit azi 27.09.2023 la sediul Instituției Prefectului vizita Excelenţei sale domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasadorul Republicii Italiene la Bucureşti, însoțit de Dino Tucci, consul onorific al Republicii Italiene la Satu Mare.
La întâlnire au participat şi președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, primarul Municipiului Satu Mare, Kereskeny Gabor și directorul Cancelariei prefectului, Radu Iancu.
După o prezentare din punct de vedere geografic, economic, social şi politic a judeţului Satu Mare făcută de prefectul Radu Roca, au fost prezentate principalele atribuții ale prefectului, în domeniul verificării actelor autorităților administrației publice locale, siguranță publică, situații de urgență și servicii guvernamentale.
Discuţiile s-au axat în special pe oportunităţile de cooperare economică, turistică şi culturală între cele două state. De asemenea, Prefectul Radu Roca a subliniat aportul firmelor italiene la economia județului, schimburile comerciale (tip import -export situează Italia pe locul 5) precum și buna colaborare cu comunitatea italiană din Satu Mare.
Președintele consiliului județean și primarul municipiului reședință de județ au prezentat principalele proiecte de infrastructură în derulare și au punctat elemente din strategiile locale de dezvoltare.
Urmare a întâlnirii s-a stabilit că este necesară o intensificare a colaborării diplomatice bilaterale în ceea ce privește prezentarea oportunităților de afaceri, cultură și sprijinirea comunităților de români și italieni din afara granițelor țării. De asemenea s-au pus bazele colaborării în vederea realizării înfrățirii municipiului Satu Mare cu un oraș din Italia.
Alfredo Maria Durante Mangoni și-a început cariera diplomatică în anul 1991 iar din data de 15 iulie 2021 este Ambasadorul Italiei în România. Este o personalitate distinsă cu Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Ofiţer.