Informare de presă – 28.09.2023

EXERCITIU cu forțe și mijloace în teren, în județ
Pompierii sătmăreni au fost angrenați astăzi, într-o situație tactică de amploare, pentru antrenarea structurilor de intervenție și conducere, la operatorul economic Alu Menziken, în comuna Medieșu Aurit.
Situația tactică a constat într-un incendiu la o hală din incinta obiectivului, care se manifesta prin arderea unor materiale combustibile.
Totodată s-a simulat evacuarea și triajul a 14 persoane care se regăseau în interiorul obiectivului. Acestea se aflau în incapacitatea de autoevacuare datorită fumului dens prezent și a rănilor rezultate în urma flăcărilor.
Obiectivele exercițiului au urmărit perfecționarea deprinderilor personalului implicat, îmbunătățirea cooperării interinstituționale și gestionarea eficientă a unei posibile situații de urgență asemănătoare.
Astfel, în urma apelului primit la ora 11:00, dispeceratul Inspectoratului a dislocat la fața locului 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime, două ambulanțe SMURD (una de terapie intensivă mobilă și cea de-a doua cu echipaj de prim-ajutor) și o ambulanță aparținând Serviciului de Ambulanță Județean.
S-a activat planul roșu de intervenție, aftfel, forțele au fost suplimentate de la Detașamentul de Pompieri Satu Mare cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, un camion ACI cu remorcă PMA (punct medical avansat) un ATPVM (autospecială de transport victime multiple)și 4 autospeciale de primă intervenție și comanda, iar de la Secția de Pompieri Negrești-Oas o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială de primă intervenție și comandă.
La exercițiu a fost prezent prefectul județului Satu Mare , Radu Roca în calitatea sa de președinte al CJSU.
Din cadrul inspectoratului au participat 8 ofiteri, 31 de subofiteri și un maistru militar.
Alte forțe care au participat la intervenție sunt:
-șeful cancelariei instituției prefectului domnul Radu Iancu, împreună cu primarul comunei Medieșu Aurit , Marian Torok,
-4 pompieri voluntari din cadrul SVSU Medieșu Aurit ,
-un echipaj cu doua cadre de la IPJ,
-un echipaj cu 4 cadre de la IJJ.
* Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.