Informare de presă – 29.07.2023

29 iulie, Ziua Imnului Național al României
Ziua Imnului Național al României a fost sărbătorită astăzi, 29 iulie 2023 pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român din municipiul Satu Mare, manifestare organizată de Instituția Prefectului.
După primirea domnului Radu Roca, prefectul județului Satu Mare, de către Garda de Onoare a urmat o binecuvântare și o rugăciune pentru poporul român.
Programul a continuat cu mesajul prefectului Radu Roca privind istoricul şi semnificația Imnului Național al României.
Tot în cadrul manifestării de azi , elevii sătmăreni admiși la colegiile naționale militare și la instituțiile superioare de învățământ militar au primit diplome de apreciere.
Elevii admiși la Colegiul Național ”Mihai Viteazu” Alba Iulia:
-Gnandt Ariana Nicoleta , absolventă a Școlii Gimnaziale ”Bălcescu-Petofi” Satu Mare
-Pipaș Ioana Sonia , absolventă a Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” Satu Mare
– Farcaș Filip, absolvent al Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” Satu Mare”
Iar Fabio Govor, absolvent al Colegiului Național ”Ioan Slavici” este noul student al Institutului Medico-Militar , secția din Târgu Mureș.
Manifestările dedicate acestei zile s-au încheiat cu un moment deosebit prin interpretarea Imnului Național al României de către militarii detașamentului de onoare și întreaga asistență prezentă la eveniment.
Mesajul transmis de către prefectul județului, Radu Roca:
Dragi sătmăreni,
”Versurile imnului nostru național, ‘Deșteaptă-te române’, i-au însuflețit pe români în cele mai importante momente ale istoriei recente, transmițându-ne și astăzi mesajul mobilizator care a inspirat până acum atâtea generații.
Începând de la 1948, “Deșteaptă-te, române!” aduce în amintirea fiecărui român momentele cruciale ale istoriei acestui neam. Așa cum din cele mai vechi timpuri românul este frate cu doina, cântându-și dorul, bucuria, iubirea sau tristețea, așa și cântul Imnului ne mobilizează, atunci când ne este mai greu, ne face să fim mândri și să privim viitorul cu speranță.
Îi salut și îi felicit, cu acest prilej, pe toți cei care cinstesc Ziua Imnului Național al României. Respectul pentru trecutul eroic este o dimensiune fundamentală a spiritului românesc care trebuie încurajată și cultivată, astfel încât conștiința națională să rămână vie în sufletul tuturor celor care simt și trăiesc românește.
Este important pentru moralul și demnitatea oricărui popor să cinstească și să sărbătorească simbolurile naționale, pentru că acestea dau unitatea unui neam. Putem avea opinii sau crezuri diferite față de multe lucruri, însă în jurul acestor simboluri naționale, cu toții avem obligația să fim împreună, uniți și puternici.
Intonând astăzi, împreună, Imnul National ne onorăm trecutul, prezentul și viitorul, afirmându-ne identitatea în cadrul unei Europe unite.
În calitate de prefect al județului Satu Mare vă îndemn pe toți să respectați imnul și simbolurile naționale, insuflând în sufletele generațiilor tinere sentimentele iubirii de neam, iubirii de țară.
LA MULȚI ANI IMNULUI NAȚIONAL!
LA MULȚI ANI TUTUROR CETĂȚENILOR ROMÂNI, ORIUNDE S-AR AFLA!
DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE! ”