Informare de presă – 29.09.2023

Pentru ape curate!
Prefectul Radu Roca a participat azi la Carei , la deschiderea Conferinței Internaționale „Impactul Micro și macroplasticului asupra râului Someș și implicit asupra sănătății populației” organizată de Asociația Ecologică și Umanitară ”Copacul Vieții”.
”Mă leagă o prietenie adevărată de doamna Erzsébet Békéssy și din respect și pentru activitatea dânsei am ținut să fiu alături de acest eveniment…Unul pe care-l salut și voi încerca atât cât îmi stă în putere să-l susțin și să-l promovez…E momentul acum mai mult ca oricând să conștientizăm că de noi depinde să ne păstrăm mediul înconjurător curat, nepoluat și să lăsăm o moștenire eco nepoților noștri…Așa că îi îndemn pe sătmăreni să păstreze nu doar Someșul curat ci toate APELE CURATE…Să revenim la reciclarea PET urilor și nu să le lăsăm la voia întâmplării….
Fenomenul poluării globale cu plastic se îndreaptă spre un „punct critic ireversibil”, potrivit unui studiu publicat vineri în revista Science. Omenirea aruncă anual peste 45 de milioane de tone metrice de plastic pe uscat şi în apele râurilor şi oceanelor, cantitate care s-ar putea dubla în anii următori.
Problema poluării cu plasitc ar putea fi deja iremediabilă, avertizează cercetătorii, spunând că „ratele de poluare cu plastic la nivel global ar putea atrage după sine efecte pe care nu le vom putea anula”.
De aici trebuie să plece mesajul acestei întâlniri…Un mesaj care sunt convins că va ajunge la cât mai mulți sătmăreni”- prefect Radu Roca.