Informare de presă – 31.07.2023

Focare de pestă porcină africană la Lelei și Lucăceni
Prefectul Radu Roca , în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat , azi 31 iulie 2023, de urgență, ședința Unității locale de decizie (ULD).
Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța a informat membrii ULD despre apariția unor focare de pestă porcină africană la mai multe gospodării de pe raza localităților Lelei și Lucăceni.
S-a adoptat Decizia Nr. 11 din 31.07.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africană din localitatea Lelei și zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).
Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.
S-a impus interdicţia de scoatere din exploataţiile afectate a furajelor pentru animale, a gunoiului de grajd, materiale si ustensile posibil contaminate, respectiv au fost dirijate spre denaturare cadavrele porcilor ucişi, sacrificaţi si morţi.
Pentru focarele din localitatea Lelei:
S-a stabilt o zonă de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Hodod, Ser, Nadisul Hododului, Giurtelecul Hododului, Bogdand, localităţi si exploataţii comerciale de suine din judeţul Sălaj si Maramureş si Exploataţia comerciala : SC Zoicas Prod SRL localitatea Giurtelecul Hododului.
Pentru focarele din localitatea Lucăceni:
S-a stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Lucăceni, Berveni, Cămin.
Exploataţia comerciala : SC Boar Station Cămin SRL
S-a stabilit o zonă de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: : Căpleni, Domănești, Cărei, Foieni, Urziceni, Urziceni Pădure.
Exploataţia comerciala: SC Csaba&Csaba Company SRL-ferma reproducţie.
Prefectul Radu Roca solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarelor locale de pestă porcină africană iar pe termen lung identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.