Informare de presă – 31.07.2023

AMBROZIA ,din nou în atenția Instituției Prefectului
Ca urmare a multiplelor sesizări adresate Instituției Prefectului județului, prefectul Radu Roca a convocat azi , 31 iulie 2023, o ședință cu factorii implicați în acțiunile de combatere și stârpire a buruienii ambrozia pe teritoriul județului Satu Mare.
Au participat la această întâlnire reprezentanții Direcției Agricole Județene, Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu a a Agenției de Mediu Satu Mare și ai Direcției de Sănătate Publică, cei care fac parte din Comisiile mixte de control a respectării obligațiilor de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia la nivelul județului Satu Mare.
Prefectul Radu Roca a analizat stadiul activităților care ar fi trebuit realizate și finalizate până acum, la nivelul autorităților locale și a solicitat amplificarea controalelor în județ.
Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale trebuia efectuată de către autoritățile administrației publice locale.
Deținătorii terenurilor pe care a fost semnalată apariția buruienii ambrozia , în urma somației, au obligația să aplice metode de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia iar în cazul în care nu iau măsurile specifice de combatere aceaștia vor fi sancționați conform legii.
Pentru nerespectarea somației/avertismentului primit, este posibilă aplicarea unor amenzi contravenționale în cuantum de la 1.000 la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.