Informare de presă – recensământul populației

Recensământul populației și a locuințelor se află în plină desfășurare

În această etapă se desfășoară activitățile de autorecenzare online respectiv de autorecenzare asistată, până la 15.05.2022.  Prefectul Radu Roca, în calitate de președinte al  Comisiei Județene  pentru recensământ a verificat modul în care s-a asigurat la nivelul întregului județ accesul tuturor cetățenilor, inclusiv a celor care nu au competențele digitale necesare pentru a se autorecenza online.

Din totalul de 525 persoane care vor fi angrenate la nivelul județului Satu Mare pentru buna desfășurare a recensământului, 139 de persoane sunt deja angajate pe postul de recenzor pentru asistarea autorecenzării și  activează în toate unitățile administrativ-teritoriale din județul nostru, în 139 de locații organizate prin grija primăriilor  în principal la sediu, în școli sau cămine culturale.

În municipiul Satu Mare există 14 locații, în municipiul Carei 8 locații, în Negrești-Oaș 5 locații, în Tășnad 4 locații, în Ardud și Livada câte 3 locații iar în comune cel puțin o locație unde recenzorii instruiți acordă asistență oricărei persoane care necesită suport pentru completarea chestionarului online de recenzare.

Una din cele  14 locații din municipiul reședință de județ este organizată în sediul Instituției Prefectului de pe strada A.I. Cuza nr. 11, în sala de așteptare din cadrul serviciilor comunitare de pașapoarte și permise și înmatriculări.

În scopul încurajării utilizării cu predilecție a metodei de recenzare online, persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă  plătită, conform prevederilor OUG nr. 19 din 4 februarie 2020, privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021. Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligația de a le acorda acestora ziua liberă plătită  în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.

Reamintim faptul că recenzarea este obligatorie pentru fiecare cetățean al României și se poate realiza atât online, până la data de 15.05.2022 cât și în sistem clasic, prin interviu față în față cu un recenzor în intervalul 16.05.2022 – 17.07.2022.

Chestionarul on-line pentru autorecenzare poate fi accesat aici:

https://autorecenzare.insse.ro/

iar punctele din județul Satu Mare unde cetățenii sunt  asistați în recenzarea online se găsesc aici:

https://sm.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/32/2022/03/ARA-puncte-de-lucru.xlsx