Informare de presă – ședința de lucru analiză incidențe

Ședința de lucru cu șefii structurilor MAI și conducerea DSP convocată de prefectul Altfatter Tamas a debutat cu o analiză a incidențelor și a trendului acestora la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Satu Mare. Incidența la nivelul județului la data de 20.09.2021 este de 3,28 infectări la mia de locuitori, în zona carantinată începând cu data de 12.09.2021 se observă o scădere sensibilă a numărului de cazuri active, dar se înregistrează o creștere masivă în localitățile Vama, Tarna Mare, Viile Satu Mare, Apa și în municipiul Satu Mare.
Inspectoratul Județean de Poliție a prezentat o sinteză a acțiunilor și măsurilor de control din ultima perioadă, fiind întocmite acte de constatare a contravenției sau a infracțiunii pentru 13 persoane care nu au respectat regimul izolării sau al carantinării la domiciliu, pentru 490 care nu au respectat normele de protecție individuală și de distanțare socială în spațiile publice, 171 care au încălcat regulile de deplasare. Peste 155 de agenți economici au fost verificați în ultima perioadă, în special magazine, supermarketuri, cafenele, restaurante, săli de evenimente, transportatori.
Prefectul a transmis șefilor forțelor Ministerului Afacerilor Interne faptul că verificările trebuie să continue, o prezență susținută în spațiul public cu măsuri preventive și de informare contribuie la obținerea unor rezultate bune în prevenția infectărilor. În ceea ce privește vaccinarea, în ultima săptămână se remarcă o dublare a numărului de persoane care au ales să se protejeze. Vaccinul este soluția cea mai eficientă, cu rezultatele cele mai bune pentru stoparea propagării virusului dar și pentru protecția individuală.
Din datele prezentate de reprezentanta Direcției de Sănătate Publică rezultă faptul că paturile de terapie intensivă din județ (de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare respectiv de la Spitalul Municipal Carei) sunt ocupate în procent de 100% permanent, pacienți din județul Satu Mare sunt redirecționați frecvent către alte județe iar persoanele care necesită acest tip de asistență medicală sunt în proporție covârșitoare persoane nevaccinate sau cu scheme incomplete de vaccinare și cu vârste mult mai scăzute față de media de vârstă a persoanelor asistate în valurile anterioare ale pandemiei. Spitalele implicate în gestionarea pandemiei au în prezent 267 de pacienți confirmați cu coronavirus, din care 69 la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, 34 la Spitalul Județean de Pneumoftiziologie, 85 la Spitalul Municipal Carei și 79 la Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș, în condițiile în care acum două săptămâni aveam internate în total sub 100 de persoane.
În acest moment se află în analiză scenariul de menținere a carantinei zonale instituită prin ordinul Departamentului pentru Situații de Urgență și după trecerea celor două săptămâni în majoritatea comunităților dar și adăugarea celorlalte unități administrativ-teritoriale adiacente și cu valori în creștere ale incidenței (Vama, Negrești-Oaș, Racșa, Certeze, Tarna Mare) în aria carantinată.
Responsabilitate, respect, vaccinare – singura cale de a reveni la normalitate – acesta este mesajul pe care prefectul Altfatter Tamas îl transmite cetățenilor județului nostru.