O jumătate de secol de la tragedia din 14 Mai 1970

Prefectul Radu Bud și directorul de cancelarie Adrian Cozma au participat astăzi la comemorarea victimelor inundațiilor din 1970. Alături de președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, au depus o jerbă de flori la monumentul din Piața 14 Mai, pentru a aduce un pios omagiu celor care au murit în urmă cu o jumătate de secol.

Inundațiile din 14 mai 1970 reprezintă cea mai mare calamitate naturală abătută asupra județului nostru. Râul Someș a curmat 56 de vieți omenești, a ucis peste 20.000 de animale, a distrus peste 4.000 de case, a afectat peste 28.000 de imobile și a inundat 120.000 hectare de teren.

Alte mii de sătmăreni şi-au pierdut agoniseala, după ce apele învolburate au acoperit o treime din judeţ şi mai bine de jumătate din oraşul Satu Mare. Pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile de atunci la 259 de milioane de lei.

În cartierul 14 Mai, care poartă numele zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri. Circulația rutieră și feroviară au fost întrerupte, orașul a fost izolat complet de restul țării.

Potrivit lucrării ”Epopee pe Someş“, în industrie pierderile au fost de 77 de milioane de lei, la care se adaugă 6,4 milioane de lei pierduţi în construcţii, 6,2 milioane de lei în transporturi şi peste 64 de milioane prin oprirea activităţilor de producţie.

Ziua în care râul Someş a pus stăpânire pe judeţul nostru a reprezentat și ziua în care a renăscut și solidaritatea sătmărenilor prin puterea de care au dat dovadă pentru a reconstrui orașul, solidaritate care ne apropie în toate momentele grele, cum sunt cele pe care le traversăm în prezent.

Ziua de 14 Mai este comemorată de 50 de ani neîntrerupt, chiar și în aceste momente grele în care pandemia a pus un văl de tăcere şi tristeţe peste întreaga omenire. Suntem mai conştienţi ca oricând de importanţa solidarității și compasiunii şi aducem un pios omagiu victimelor inundațiilor din 1970 și suntem alături de familiile acestora.

Speranţa că totul va reintra în normal cât mai curând ne mobilizează să nu ne oprim, să ne continuăm cât mai aproape de firesc activităţile şi să contribuim fiecare în felul său la depăşirea acestei perioade dificile.

După ceremonia de depunere de jerbe, reprezentanții autorităților județene au participat la expoziția ”Tragedie și renaștere. Fețe ale unei calamități: inundația din 14 Mai 1970 în Satu Mare” găzduită de Muzeul Județean Satu Mare.