Ziua Instituției Prefectului – 2 aprilie 2019

Istoria prefectului și a instituției prefectului începe acum mai bine de 2.000 de ani. Cuvântul prefect provine din limba latină şi înseamnă „cel care a fost pus în fruntea …”. În Roma antică acesta era un funcționar numit de stat într-un post precis, având atribuții bine definite. În administraţia românească, prefectul a fost introdus la mijlocul secolului al XIX-lea, după model francez, prin legislaţia reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Prefectul era numit prin decret al domnitorului, iar mai apoi al regelui şi avea atribuţii importante privind conducerea politică şi administrativă.

După Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, administraţia judeţeană din Transilvania a fost pusă sub autoritatea prefectului, cel care asigura respectarea legilor. După fericita zi de 19 aprilie 1919 în care a fost eliberat întreg judeţul Satu Mare a avut loc şi numirea a primului prefect român la Satu Mare în persoana lui Alexandru Racoţi Filip. Acesta dispune preluarea tuturor administraţiilor locale, aflate sub suveranitatea Regatului Român, menţinând în serviciu pe toţi funcţionarii care au depus „jurământul de credinţă faţă de statul român”.

De-a lungul timpului judeţul Satu Mare a avut un număr de 37 prefecţi. Coincidenţă sau destin… după 100 de ani de la numirea primului prefect al judeţului Satu Mare, dr. Alexandru Racoţi Filip, tot Filip este numele actualului prefect.

Darius Filip, conduce instituţia alături de subprefectul Tamás Altfatter.