Comunicat de presă – 21.04.2022

Măsuri dispuse în activitatea structurilor Ministerului Afacerilor Interne la nivelul județului Satu Mare în contextul Sărbătorilor Pascale

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare vor fi la datorie în acest sfârșit de săptămână.  În acest sens, peste 150 de polițiști vor acționa, în medie, zilnic, împreună cu efectivele celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică. Polițiștii vor avea ca prioritate prevenirea și descurajarea evenimentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor, dar și intervenția promptă și eficientă în cazul sesizării unor fapte antisociale.

Astfel, polițiștii de ordine publică, investigații criminale, transporturi, precum și din cadrul altor structuri, se vor afla în stradă în dispozitive mixte, precum și în proximitatea lăcașurilor de cult sau de desfășurare a manifestărilor publice circumscrise acestor sărbători.

De asemenea, pentru prevenirea accidentelor rutiere și fluidizarea traficului, pe drumurile publice și în zonele aglomerate vor fi la datorie polițiștii rutieri. În caz de nevoie, cetățenii sunt rugați să apeleze cu încredere la cel mai apropiat polițist, ori să sune la  112 număr de Apelul Unic de Urgență!

De asemenea, efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al judeţului Satu Mare sunt angrenate într-o serie de activităţi menite să asigure nivelul de protecţie şi siguranţă a cetăţenilor şi evitarea producerii unor evenimente ce ar putea umbri aceste sărbători. Astfel, inspectorii de prevenire au desfășurat activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la lăcaşuri de cult, unităţi turistice şi de agrement, unităţi comerciale şi spaţii cu aflux mare de persoane.  Pe lângă depistarea şi înlăturarea neregulilor specifice, specialiştii din cadrul ISU Satu Mare au asigurat pregătirea şi instruirea preoţilor şi personalului mănăstirilor, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le transmită credincioşilor.

Pentru diminuarea riscului de incendiu şi reducerea consecinţelor negative care se pot înregistra în perioada manifestărilor religioase cu public numeros, se impune accesul în incinta lăcaşului de cult, în limita capacităţii bisericii, iar uşile de acces/evacuare se vor menţine în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. De altfel, în condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber. Se va asigura amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori sau altele, de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip şi se va asigura supravegherea lor pe toată durata menţinerii aprinse.

Participanţii la slujbele pascale trebuie să acorde un plus de atenţie utilizării lumânărilor şi candelelor aprinse (în special în Noaptea de Înviere) pentru a preveni posibilele incidente ce pot apărea în astfel de situaţii.

La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației și a Serviciului teritorial Satu Mare, în următoarea perioadă continuă măsurile dispuse încă de la sfârşitul săptămânii trecute, pentru întărirea dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat şi de fluidizare a traficului în punctele de trecere.

Se menţin în continuare măsurile de adaptare atât a misiunilor, cât şi a resurselor umane şi materiale, la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ.

În toată această perioadă a fost suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere a frontierei. De asemenea, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau de intrare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei iar dacă situaţia o impune vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control.

Reprezentanţii Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune.

În perioada următoare, Jandarmeria Satu Mare a dispus suplimentarea efectivelor în toate locurile unde vor avea loc manifestări religioase, manifestații cultural artistice și competiții sportive și se vor concentra eforturile pentru a oferi cetățenilor siguranță și confort în această perioadă. Astfel, peste 100 de jandarmi alături de polițiști și pompieri, vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona lăcașurilor de cult, atât din municipiu cât și din județul Satu Mare, cu ocazia desfășurării manifestărilor religioase, precum și a celorlalte manifestări.

Totodată Jandarmeria va avea o prezență activă în zonele în care se organizează manifestații cultural artistice sau competiții sportive, în piețe, târguri, sau în alte zone de interes operativ.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor prezenți la manifestările care se vor desfășura în zona de responsabilitate, Jandarmeria Satu Mare va institui dispozitive de ordine și siguranță publică, astfel încât să fie evitate aglomerările de persoane sau alte incidente.

Jandarmii sătmăreni recomandă tuturor celor care vor participa la aceste manifestări să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să manifeste înțelegere față de măsurile luate de forțelor de ordine, să respecte indicațiile organizatorilor, dacă sunt însoțiți de copii să îi supravegheze cu atenție, iar în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, să apeleze cu încredere numărul unic de urgență sau să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere.

21.04.2022                         CANCELARIA PREFECTULUI –  BIROUL DE PRESĂ