Comunicat de presă – 24.03.2020

În județul Satu Mare, astăzi, 24 martie, se află în carantină 68 persoane, iar în autoizolare la domiciliu 2238 persoane.

 

În ultimele 24 de ore, echipajele mixte formate din polițiști, jandarmi și polițiști locali au efectuat verificări pentru respectarea normelor legale impuse în contextul stării de urgență, cu privire la respectarea măsurilor de izolare la domiciliu de către persoanele față de care s-a dispus această măsură, fiind întocmite 7 dosare penale.

Astfel, au fost depistate 5 persoane, cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani, din județul Satu Mare, care deși sunt obligate să stea în izolare la domiciliu au părăsit locuința fără aprobarea organelor abilitate, dosarele penale întocmite fiind pentru comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 din Cod Penal. De asemenea, în toate cele 5 cazuri a fost anunțată Direcția de Sănătate Publică, iar față de persoanele menționate anterior s-a luat măsura internării într-un centru de carantină pentru o perioadă de încă 14 zile.

În celelalte două cazuri, polițiștii au întocmit dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 din Cod Penal.

Până în prezent, polițiștii au întocmit un număr total de 11 dosare penale.

 

Totodată, pe parcursul zilei de 23 martie a.c., 4 persoane au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 10.000 de lei,  pentru nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu, iar alte 26 de persoane care nu au respectat prevederile art. 5 din Ordonanța Militară nr. 2 din 21 martie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, respectiv au părăsit nejustificat locuința și nu au putut prezenta, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 12.750 de lei.

 

În același timp, peste 20 de operatori economici, din mediul rural, au fost verificați, ocazie cu care nu au fost identificate nereguli.

 

Polițiștii sătmăreni continuă să acționeze integrat, în echipajele mixte cu jandarmi și polițiști locali, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență prin verificarea persoanelor și a societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul Satu Mare cu persoane care revin din afara granițelor României sau transportă echipamente medicale.

 

Facem apel la cetățenii județului Satu Mare să aibă în vedere prevederile Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19!

Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage răspunderea contravențională sau penală, iar necunoașterea legii nu poate fi invocată ca scuză.

 

24.03.2020                                                                Cancelaria Prefectului