Comunicat de presă

Ca urmare a creșterii accentuate a numărului persoanelor infectate cu noul virus SARS COV 2 la nivel național, pe fondul nerespectării măsurilor sanitare preventive dispuse pentru starea de alertă, în perioada 03.07 – 05.07.2020, I.P.J Satu Mare în colaborare cu reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Poliția Locală Satu Mare, I.J.J. Satu Mare și I.S.U. Satu Mare, I.T.P.F. Satu Mare, I.T.M. Satu Mare, D.S.V. Satu Mare, D.S.P. Satu Mare şi Protecţia Consumatorului au acționat cu efective mărite pe întreg teritoriul județului Satu Mare, conform Planului de măsuri privind prevenirea răspândirii acestui virus.

Reamintim că scopul acțiunilor este ca cetățenii să înțeleagă importanța respectării, în continuare, a recomandărilor privind limitarea expunerii în spații aglomerate și purtarea mijloacelor de protecție individuală, alături de respectarea celorlalte recomandări privind igiena personală, ținând cont mai ales de numărul ridicat de îmbolnăviri cu virusul Sars-CoV 2.

Peste 170 de forțe au acționat zilnic, în acest weekend la nivelul județului Satu Mare, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate, centrele comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport.

În activitățile desfășurate au fost angrenați politiști, jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică şi cei de la Protectia Consumatorului.

În urma activităților desfășurate, au fost verificate 171 de societăți comerciale, fiind aplicate 21 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea normelor referitoare la modul de amenajare a teraselor privind distanțarea fizică și locul prevăzut la mese și pentru încălcarea măsurilor de protecție individuală.

Alte 54 de sancțiuni contraventionale au fost pentru nerespectarea prevedetilor O.U.G 195/2002 privind circulație pe drumurile publice și 35 la Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Astfel de activități vor avea loc si in perioada următoare în vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de distanțare socială.

Vă rugăm să conștientizați importanţa măsurilor necesare în contextul situației epidemiologice actuale şi efortul comun pentru limitarea riscului de răspândire a infectiei cu Coronavirus. Astfel, măsurile sunt cu caracter temporar şi trebuie interpretate în sensul abordării unei conduite preventive, responsabile, la nivel personal, pentru limitarea riscului de a ne infecta, care va fi urmat de riscul de a transmite şi apropiaţilor această afecţiune.

Comportamentul responsabil al fiecăruia dintre noi este felul în care vom reuși, împreună, să traversăm această perioadă care a venit cu niște provocări deosebite.

Mulțumim sătmărenilor care au înțeles, în marea majoritate, să se comporte responsabil și vă asigurăm că vom fi prezenți, în continuare, la datorie!

 

06.07.2020                                                                Cancelaria Prefectului