Informare de presă – 04.02.2022

Prefectul Altfatter Tamas, în calitate de președinte al Comisiei județene pentru recensământul  populației și locuințelor  a avut astăzi o nouă întâlnire cu directorul executiv al Direcției Județene de Statistică, Ghiran Cătălin referitoare la demararea recensământului la nivelul județului Satu Mare.

Începând cu 1 februarie 2022 ne aflăm în prima etapă, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu primele seturi de date.

Activitatea de recenzare propriu-zisă va demara efectiv începând cu data de 14 martie 2022, prin metoda de  autorecenzare.

Pentru respectarea calendarului și pregătirea tuturor condițiilor necesare pentru derularea recensământului, prefectul a convocat pentru ziua de marți, 08.02.2022 o întâlnire de lucru la sediul Instituției Prefectului cu primarii și secretarii generali ai unităților administrative-teritoriale din județ, în cadrul căreia vor fi dezbătute sectorizarea localităților, numărul și responsabilitățile recenzorilor pentru autorecenzare asistată dar și a celor pentru colectare date.

Elemente de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:

  • 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
  • posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
  • recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
  • autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;
  • chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză.