Informare de presă – 05.04.2023

Protest al fermierilor sătmăreni, vineri 07 aprilie!
Prefectul Radu Roca alături de subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop și directorul de Cancelarie, Radu Iancu a convocat în această dimineață o întâlnire cu reprezentanții fermierilor din județ legată de protestul anunțat în județul Satu Mare pentru vineri 07 aprilie.
La întâlnirea cu reprezentanții fermierilor au mai luat parte reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare precum și primarul comunei Halmeu Incze Ludovic și primarul comunei Turulung, Gyakon Gheorghe.
”Vă sprijinim activitatea de protest și vă înțelegem nemulțumirile dar dorim ca totul să se desfășoare în condiții legale” le-a transmis fermierilor, prefectul Radu Roca.
Vineri 07 arilie 2023 între orele 10-15 în localitățile Turulung și Halmeu se va organiza o adunare publică respectiv un marș de protest organizat de reprezentanții mai multor Cooperative Agricole din județ.
La adunare vor participa aproximativ 200 de persoane însoțite de tractoare agricole, tractoare cu utilaje și autoturisme.
Punctul de plecare pentru marșul de protest va fi în localitatea Turulung cu destinația finală , Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu.
”Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Acest demers nu îi va ajuta să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piața din România.” transmit reprezentanții fermierilor.