Informare de presă – 07.03.2022

Întâlnire de lucru la nivelul Instituției Prefectului Județului Satu Mare

Prefectul Radu Roca, alături de cei doi subprefecți și de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, i-a invitat luni, 7 martie a.c., la o întâlnire de lucru pe reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și pe cei ai bisericilor care acționează în punctele de frontieră Halmeu, Petea și Urziceni pentru a oferi sprijin cetățenilor ucraineni fugiți din calea războiului.

Din partea autorităților române au participat șefii tuturor instituțiilor reprezentate în Centrul Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției  (CJCCI) care a preluat și gestionarea afluxului de cetățeni ucraineni.

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale (ADRA Romania, SAMCIVICA Satu Mare, Crucea Roșie, Asociația ”O masă caldă”, Asociația ”Eliezer”, Serviciul de Ajutor  Maltez, Biserica ”Isus – Lumina Lumii”, Parohia Ortodoxă Mesteacăn, Protopopiatul Ortodox Oaș) au prezentat problemele cu care s-au confruntat în aceste zile, solicitând sprijin pentru acțiunile următoare.

Pentru coordonarea și sincronizarea acțiunilor legate de asigurarea hranei, a produselor de strictă necesitate, a transportului și a locurilor de cazare, a fost creat un grup comun de comunicare coordonat de preotul militar Cristian Silaghi.

Autoritățile administrației publice locale au identificat până în acest moment peste 700 de locuri de cazare în județ. De asemenea, prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență  și Inspectoratul Județean de Jandarmi se va putea asigura transportul cetățenilor ucraineni la locurile de cazare.

Doamna dr. Macrina Mihai, directoarea Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, a făcut o serie de recomandări referitoare la respectarea unui minim de norme sanitare și a comunicat faptul că direcția pe care o conduce are organizat serviciul de permanență 24h din 24h, iar cetățenii se pot adresa pentru probleme ce privesc sănătatea la numerele de telefon 0261-750481 și 0261-768102.

Totodată, pentru orice altă problemă în legătură cu afluxul de cetățeni din Ucraina se pot apela  numerele de telefon 0261-768018 sau 0261-736145 ale Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Prefectul Radu Roca a mulțumit tuturor sătmărenilor inimoși și organizațiilor neguvernamentale care s-au implicat până acum pentru a aduce alinare celor vulnerabili și necăjiți și a cerut instituțiilor să continue să sprijine și să colaboreze cu ONG-urile.

Miercuri, 9 martie a.c., va avea loc o nouă întâlnire în punctul de trecere a frontierei de la  Halmeu între reprezentanții autorităților și cei ai ONG –urilor implicate.