Informare de presă – 07.07.2023

ȘEDINȚĂ DE URGENȚĂ
Urmare a informării primite la Instituția Prefectului din partea Spitalului Județean de Urgență Satu Mare (SJUSM) referitoare la suspendarea temporară a activității Secției Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din cauza lipsei de medici de specialitate, prefectul a convocat în regim de urgență o ședință de analiză cu participarea decidenților în domeniul medical de la nivelul județului Satu Mare. Astfel, au participat la întâlnire subprefectul Altfatter Tamás, secretarul general Cosmin Dorle și directorul cancelariei, Radu Iancu, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, vicepreședinții Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău, managerul SJUSM Adrian Marc și directorul medical Paula Mare, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, Macrina Mihai și directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate, Mihaela Curta.
Deoarece suspendarea activității secției din spital care alături de Centrul de diabet din cadrul Ambulatoriului de specialitate asigură servicii medicale pentru 22.000 de pacienți este o situație gravă, prefectul a solicitat soluții rapide și pe termen lung. Conducerea SJUSM are în vedere de mai mult timp ocuparea posturilor libere, inclusiv prin discuții la nivelul centrelor universitare medicale cu absolvenți și rezidenți sau cu medicii de la spitalele din județele limitrofe.
În urma discuțiilor și a punctelor de vedere exprimate, s-a decis că este oportună o întâlnire cu toți furnizorii de servicii medicale în domeniul diabetologiei (cabinete medicale individuale sau clinici), care a fost fixată pentru data de 11.07.2023, ora 10,00 la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Satu Mare.
Prefectul Radu Roca face un apel la corpul medical sătmărean să dea încă odată dovada implicării sociale, a responsabilității actului medical și a grijii pentru pacienți și să sprijine Spitalul Județean de Urgență Satu Mare pentru asigurarea serviciilor medicale în această specialitate care preponderent se adresează persoanelor vârstnice și vulnerabile. De asemenea, prefectul a dispus transmiterea unei informări privind această situație către prim-ministrul Guvernului României, Marcel Ciolacu și către ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
Informăm pacienții că eliberarea rețetelor pentru medicamentele necesare tratamentului diabetului nu este afectată sub nicio formă, acestea se eliberează în continuare prin intermediul cabinetelor medicale.