Prefectul Altfatter Tamas a convocat astăzi, alături de subprefectul Lavinia Kiss, ședința de lucru cu directorii unităților de învățământ din întregul județ, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare. Au fost invitați reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, ai Inspectoratului Județean de Poliție, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.
În deschiderea ședinței, prefectul a mulțumit reprezentanților școlilor și ai inspectoratului școlar pentru activitatea desfășurată în anul școlar anterior și pentru rezultatele la examenele naționale 2021.
Centrate pe siguranța elevilor în școală, mesajele pe care le-a transmis prefectul către conducerea școlilor au privit asigurarea condițiilor de desfășurare a activității educative din punct de vedere sanitar, al siguranței individuale a elevilor și a cadrelor didactice dar și pentru creșterea calității actului educativ și implicit a rezultatelor școlare. A insistat pe rolul important al cadrelor didactice în cadrul Campaniei Naționale de Vaccinare respectiv pe nevoia de implicare în informarea și conștientizarea părinților și a elevilor. Actuala situație epidemiologică la nivelul județului Satu Mare nu va permite deschiderea anului școlar pentru toți elevii în toate comunitățile din județ deoarece în acest moment în 5 comune din județ incidența îmbolnăvirilor cu coronavirus depășește pragul de 6 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că aici doar preșcolarii se vor prezenta luni, 13 septembrie, la festivitățile de deschidere.
Prefectul Altfatter Tamas subliniază importanța respectării normelor de protecție individuală și de distanțare socială în școli care, cumulate cu o rată mare de vaccinare pot duce la o incidență scăzută și la un act educațional în limitele normalității. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va analiza în fiecare zi de vineri situația epidemiologică de la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale și va adopta scenariile în care se vor desfășura activitățile educative în săptămâna următoare.
În continuarea ședinței, reprezentantul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Ovidiu Leuca, a prezentat noile modificări legislative, nevoia de colaborare cu autoritățile locale pentru finalizarea demersurilor de autorizare din punct de vedere al siguranței la incendiu și al protecției civile dar și programul verificărilor în școli și al exercițiilor comune de alarmare.
Felicia Hrihorișan, din partea inspectoratului de poliție, a prezentat atribuțiile nou înființatei structuri – Biroul Siguranță Școlară, cu rol în foarte important în protejarea elevilor în școală dar și în proximitatea școlii. Alături de reprezentanta inspectoratului de jandarmi, doresc în continuare menținerea unei legături permanente cu școala, cu cadrele didactice dar și cu personalul auxiliar responsabil de supraveghere și siguranță în școală.
Nagy Orsolya, din partea Direcției de Sănătate Publică Satu Mare a prezentat stadiul obținerii avizelor necesare funcționării școlilor și a punctat pașii care se vor derula privind vaccinarea elevilor cu vârsta peste 12 ani. În această campanie vor fi implicați medicii de la cabinetele școlare și medicii de familie în mediul rural, sprijiniți de echipe de vaccinare din partea DSP.
La finalul ședinței, Anișoara Boitor – inspector școlar general, a prezentat noua echipă managerială a instituției, planul de școlarizare și alte detalii privind derularea actului educațional în anul școlar 2021-2022.