Informare de presă – 10.03.2023

Prefectul județului Satu Mare Radu Roca a participat azi împreună cu directorul de Cancelarie, Radu Iancu la un moment festiv prilejuit de împlinirea a 209 ani de la nașterea poetului național al Ucrainei, Taras Shevchenko.
La eveniment au mai participat Nicolae Miroslav Petrițchi, deputat din partea Uniunii Ucrainenilor din România, președintele Consiliului județean, Pataki Csaba și președintele Uniunii Ucrainenilor din Satu Mare, Liuba Horvat.
După intonarea celor două imnuri de stat și alocuțiunile rostite de invitați au fost depuse coroane și jerbe de flori la bustul poetului din municipiul Satu Mare. Iar grupul ”Miculeanca” a oferit și un scurt moment artistic.
”Omagierea poetului național al Ucrainei, Taras Șevcenko, reprezintă un moment de speranță și mândrie pentru fiecare ucrainean și nu numai. El reprezintă de fapt, simbolul sufletului ucrainean.
Destinul lui este pilduitor pentru întreaga istorie a Ucrainei: născut în robie, el prin forța talentului său, își va rupe lanțurile și va deveni un om liber, chiar dacă opresorii săi din Rusia țaristă au tot încercat să-l încovoaie.
Taras Șevcenko a învins, deși mașinăria nemiloasă a absolutismului rus a încercat să-l anihileze, arestându-l și exilându-l. Dar poetul nu putea fi învins, pentru că în inima și conștiința lui, băteau inimile și conștiințele a milioane de ucraineni, care l-au urmat.
Astăzi, aducem aici un pios omagiu acestui mare spirit al umanității și ne închinăm în fața memoriei sale, cu credința că binele trebuie să învingă răul și că dreptatea este întotdeauna de partea apărătorului și nu a cotropitorului.”- prefect Radu Roca.