Informare de presă – 10.08.2023

Măsuri dispuse la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne  (MAI) în perioada minivacanței prilejuită de sfârșitul de săptămână și de  Praznicul ”Adormirii Maicii Domnului”, 15 august 2023 

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, alături de colegii din toate structurile MAI  vor fi la datorieși în această perioadă.  Aceștia vor acționa, cu effective mărite, din cadrul tuturor structurilor de poliție, pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care aduc atingere ordinii și liniștii publice, astfel încât cetățenii județului Satu Mare să se poată bucuraîntr-un climat de siguranță, de această minivacanță.

Polițiștii rutieri vor acționa pentru supravegherea și fluidizarea traficului rutier și prevenirea evenimentelor nedorite. Aceștia recomandă tuturor participanților la trafic să fie responsabili, să manifeste maximă prudență și să respecte regulile de circulație, atât pentru propria siguranță, cât și pentru a celor din jur.

Alături de aceștia, își vor desfășura activitatea și polițiști de ordine publică, de investigații criminale, de investigare a fraudelor economice, criminaliști și cei din cadrul Serviciului arme, explozivi și substanțe periculoase, scopul acestora fiind de asigurare a respectării de către cetățeni a normelor de conviețuire socială.

Pentru ca această mini vacanță să se desfășoare în condiții de maximă siguranță, considerăm, că pe lângă măsurile pe care polițiștii le vor dispune, este necesară și implicarea comunității, prin abordarea unei atitudini preventive.

Sfârșitul de săptămână care începe, are programate mai multe evenimente culturale dar și religioase la care se așteaptă participarea unui public numeros. ”Ziua Cetății Ardud”, ”Campionatul de off road de la Racșa” și ”Tășnadul Estival” sunt manifestările la care angajații MAI vor fi prezenți la datorie.

O atenție deosebită va fi acordată și manifestărilor religioase prilejuite de prăznuirea Adormirii Maicii Domnului. Bisericile, mănăstirile și zonele adiacente acestora vor înregistra o prezență crescută a credincioșilor, ocazie cu care angajații MAI  vor veghea la buna desfășurare a acestor manifestări.

Independent, dar și în cooperare cu polițiști din cadrul IPJ  Satu Mare, jandarmii sătmăreni vor răspunde prezent la toate misiunile organizate pentru siguranța cetățenilor, dar și pentru prevenirea unor evenimente nedorite. Dispozitivele de ordine publică vor avea în vedere prevenirea fenomenului contravenţional şi infracţional, descurajarea persoanelor predispuse la comiterea de fapte antisociale, prevenirea și combaterea traficului/consumului de substanțe interzise şi aplicarea măsurilor legale la constatarea producerii acestora.  Recomandăm participanților să respecte indicațiile organizatorilor, iar în caz de nevoie, cu încredere, să solicite sprijinul forțelor de ordine.

Suntem în plin sezon estival, începe minivacanța de Sfânta Maria, prilej pentru mulți cetățeni români de a călători în afara granițelor ţării. Așa cum s-a întâmplat și săptămânile trecute, când valorile de trafic în timpul weekend-ului au fost foarte ridicate (peste 130.000 de persoane au tranzitat punctele de trecere a frontierei Petea și Urziceni), ne așteptăm și de această dată la o creștere semnificativă a traficului în aceste două puncte de frontieră din județul Satu Mare. De aceea, Poliţia de Frontieră Română continuă să aplice măsurile aflate în competența instituției, și care, de altfel au fost dispuse încă de la începutul sezonului estival. Numărul arterelor de control se suplimentează, în funcţie de configuraţia fiecărui punct şi de dinamica valorilor de trafic, la fel și personalul planificat la controlul documentelor, precum și echipamentele de control folosite, fiind utilizate inclusiv staţii mobile, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametri optimi. În PTF Petea, pe sensul de ieșire din țară, formalitățile de control pot fi efectuate pe șase artere, iar pe sensul de intrare sunt cinci artere de control. În PTF Urziceni sunt operaționale trei artere de control atât pe sensul de ieșire din România, cât și pe cel de intrare în țara noastră.

Amintim șoferilor de automarfare faptul că pe teritoriul statului maghiar circulația camioanelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este restricționată de sâmbătă, de la ora 16.00 și până duminică, la ora 23.00 (ora României).

  • Reamintim cetățenilor din zona adiacentă frontierei de stat că pot folosi sâmbăta, în intervalul orar 10.00 – 18.00 (ora României) și punctele temporare de trecere a frontierei Bercu și Peleș (în zona de competență a SPF Petea) și Horea (în zona SPF Carei).

La frontiera internă, formalităţile specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, de aceea, în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost contactate autoritățile statelor vecine în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate şi totodată cu repectarea metodologiei de lucru.

În acelaşi timp, au fost dispuse și măsurile necesare pentru supravegherea sporită a frontierei de stat, în întreaga zonă de competenţă.

Pentru a contribui la scurtarea timpului de control şi implicit la fluidizarea traficului, avem o serie de recomandări pentru participanţii la traficul transfrontalier:

  • verificarea valabilităţii documentului de călătorie cu care se intenţionează tranzitarea frontierei; deţinerea documentelor necesare pentru călătoria minorilor, cu recomandarea ca părinţii, înainte de plecare, să consulte condiţiile de călătorie în străinătate pentru minorii cetăţeni români, informații disponibile pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române, astfel încât să fie evitate situaţiile neplăcute în care acestora nu li se permite ieşirea din ţară;
  • conducătorii mijloacelor de transport să se asigure că au documentele necesare pentru autovehicul: permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare și dovada inspecției tehnice periodice;
  • pentru bunurile deţinute (altele decât cele de uz personal), să se păstreze documentele de provenienţă şi să se respecte prevederile legislaţiei vamale din România;
  • documentarea, în prealabil, la reprezentanţele diplomatice din România ale statelor în care se călătoreşte, cu privire la condiţiile particulare de intrare şi şedere;
  • având în vedere creşterea considerabilă a traficului în perioada estivala inclusiv pe aeroporturile internaţionale, recomandăm pasagerilor sa se prezinte la aeroport în intervalul de timp indicat de companiile de zbor şi de administraţia aeroporturilor
  • și nu în ultimul rând, recomandăm consultarea  aplicaţiei Trafic On-line, de pe pagina de internet politiadefrontiera.ro, care  prezintă o  estimare a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist sau sunaţi la 112 – Apel Unic de Urgenţă!

Pe această cale urăm  tuturor cetățenilor sătmăreni  o vacanță  liniștită, fără evenimente neplăcute!