Informare de presă – 13.03.2023

Ședința Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare
Prefectul Radu Roca, în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat azi 13 martie 2023 ședința Unității locale de decizie (ULD).
La întâlnire au participat subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop, directorul de Cancelarie, Radu Iancu, președintele Consiliului județean, Pataki Csaba, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne precum și directorii tuturor instituțiilor implicate.
În prima parte a întâlnirii, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, a informat membrii ULD despre apariția unui focar de rabie la o vulpe într-o gospodărie din Bercu Nou și despre măsurile necesare pentru limitare. S-a adoptat Decizia Nr. 3 din 13.03.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din localitatea Bercu Nou și zona considerată de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor cinegetice.
Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere dar și identificarea animalelor din speciile receptive din localitatea Bercu Nou.
Ca măsură suplimentară la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă ( incurabilă) atât la animale cât și la om.
De asemenea Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici, vaccinarea de urgență a acestora și consemnarea în carnetele de sănătate.
Centrul Național de Combatere a Bolilor a adoptat decizia numărul 1/ 01.03.2023 prin care se stabilesc atribuțiile autorităților, pe toate nivelele de competență privind sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de păsări sau porci.
Pentru transpunerea acesteia la nivelul județului Satu Mare s-a adoptat decizia nr 4/13.03.2023 a CLCB privind aprobarea unor noi măsuri adecvate pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane și stabilirea de atribuții în județul Satu Mare, în vederea depistării, verificării, descurajării și după caz, sancționării transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de păsări și porci.
Prin aceasta se stabilesc măsuri suplimentare în sarcina autorităților locale prin ULS ( Unități locale de sprijin) dar și tuturor instituțiilor implicate. Astfel, Inspectoratul Județean de Poliție, Poliția de Frontieră, ANAF prin structura antifraudă, Inspectoratul Județean de Jandarmi dar și structurile Poliției Locale, pe lângă intensificarea acțiunile de patrulare în scopul identificării și verificării tuturor transporturilor de animale vii, indiferent de provenienta acestora, vor reține toate transporturile de animale vii neînsotite de documente sanitare veterinare sau pentru care sunt suspiciuni de neconcordanță între documentele însoțitoare și animalele transportate până la consultarea cu medicul veterinar desemnat de DSVSA. De asemenea, în unele situații, autoritățile pot dispune reîntoarcerea transportului de animale la origine.
Prefectul Radu Roca solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarului local de rabie iar pe termen lung identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sanctionarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.