Informare de presă – 13.07.2023

Verificarea activității la sediul Direcției pentru Agricultură a județului Satu Mare
Prefectul Radu Roca, alături de directorul Cancelariei, Radu Iancu, s-a deplasat astăzi la sediul Direcției pentru Agricultură a județului Satu Mare pentru a verifica activitatea de preluare a cererilor fermierilor sătmăreni depuse urmare a calamităților suferite în anul 2022 de perioada de secetă pedologică.
A fost verificat modul de organizare a activității și eficiența funcționarilor publici în activitatea de preluare a cererilor fizice. Termenul de depunere al acestor cereri de despăgubire este 20 iulie 2023.
”Cunosc problemele de la Direcția Agricolă, drept pentru care solicit din nou funcționarilor să fie alături de fermierii sătmăreni, în colaborare cu primăriile din județ, așa cum au fost și în anul 2022 în cadrul comisiilor de evaluare a pagubelor la culturile de primăvară, datorate secetei pedologice instalate în luna iulie, pentru care le mulțumesc încă odată. Este important ca fermierii să beneficieze de dreptul lor și nimeni nu poate impiedica, prin indolență sau neîndeplinirea sarcinilor de serviciu acest drept al oamenilor.” – este mesajul transmis de prefectul Radu Roca, aflat la ghișeele unde se depun cererile.
În județul nostru avem 9221 de procese verbale de calamitate încheiate, pentru o suprafață totală de aproape 80000 ha, din care 46278 ha cu porumb, 20708 ha floarea soarelui și 6248 ha soia, iar în baza acestora fermierii pot obține despăgubiri conform OUG nr. 50 din 31 mai 2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022.
Beneficiarii schemei sunt producătorii agricoli care au înființat culturi de porumb și/sau floarea-soarelui și/sau soia și/sau mazăre în primăvara anului 2022, ce au fost distruse de seceta pedologică în procente de peste 30% și până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi.
Documentele necesare pot fi transmise electronic către Direcția Agricolă Județeană sau depuse la sediu. Dosarul constă în următoarele documente:
– cerere de acordare a grantului;
– copie după procesul-verbal de calamitate;
– declarație angajament;
– adeverință de cont bancar pentru virarea sumelor.