”Nemuritorii daci”- prezentare de Ziua Culturii Naționale la Instituţia Prefectului Satu Mare
Sala mare de ședințe a Instituției Prefectului județul Satu Mare a fost azi gazda prezentării susținută de dl. Horea Pop (cercetător-arheolog la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău) cu tema -Nemuritorii daci.
Evenimentul organizat cu sprijinul Muzeului județean Satu Mare se înscrie în seria de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale.
”Pe 15 ianuarie sărbătorim atât ziua marelui poet MIHAI EMINESCU cât și , prin extindere, sărbătorim ansamblul culturii române, cu toate domeniile în care se manifestă plenar.
Sărbătorim, după cum inspirat spunea Lucian Romaşcanu, „o ţesătura invizibilă ce ne ţine pe toţi la un loc, care ne face să tresăltăm la fel, aici sau oriunde, la dangăt de clopot, la vers românesc sau la sunet de colind. Cultura, ca expresie artistică, e tot ceea ce lucrează la această ţesătură, prin dăruirea de către cei aleşi, în aceleaşi acorduri ale sufletului, prin cântec, prin litere, prin transformarea materiei, a darurilor primite de Sus”.
Sărbătorirea Culturii Naționale este celebrată și de alte popoarele. În România, necesitatea instituirii ei a fost resimțită odată cu intrarea în vârtejul globalismului, care inevitabil este însoțit de numeroase efecte ce aduc cu sine erodarea în mulți semneni de-ai noștii a tot ce înseamnă identitatea și conștiință identitară. Instuționalizarea acestei Sărbători a afirmat rolul Culturii în transmiterea reperelor existențiale și identitare ale fiecărui popor. Pentru că, dacă există unele constante în existenţa unui popor, acestea sunt de ordin lingvistic, spiritual şi cultural.
Așadar, cultura este aceea care ne leagă dincolo de generaţii, oferindu-ne identitate acelora ce trăim pe aceste meleaguri. Pornind de la acest considerente am apreciat că în acest an de Ziuă Cuturii Nașionale să săpăm adânc….până la fundamentele Civilizației noastre Să ajungem în vremurile în care pe pământurile noastre locuiau, Nemuritorii Daci- așa cum, inspirat și-a numit prezentarea dl Horea Pop.
Domnul Horea Pop, arheolog -cercetător la Muzeul din Zalău ne va prezenta câteva descoperiri funerare recente din zona Sălajului, pe care le pune în context cu descoperirile spectaculoase din zona Tisei Superioare, descoperiri realizate de Universitatea din Ujgorod, în colaborare muzeul sătmărean. Noile descoperiri vin să surprindă o serie de elemente noi referitoare la spiritualitatea dacică, o spritualitate care a proiectat poporul dac în ceea ce istoricii antici au numit….. „cei mai viteji și mai drepți dintre traci”. Dacii fiind un popor pe care noi românii, și mai ales noi, românii transilvăneni, ni-i asumăm cu mândrie ca și strămoși legendari.
In contextul Zilei Culturii Naționale dorim să îi onorăm domnului Horea Pop activitatea de trei decenii . Domnia sa s-a remarcat ca un cercetător care cu pasiune și hărnicie a realizat contribuții cu totul remarcabile în ce privește cercetarea istoriei dacilor din nord-vestul României.
Așadar prin activitatea sa de cercetare și de salvare a patrimoniului istoric dl Horea Pop a contribuit la ceea ce numim, la modul general, Cultura Națională. Este momentul să-i mulțumim și să-ți urăm domnule Horea Pop, La Mulți Ani!
Este momentul să mulțumim Culturii Române că ne ține uniți și ne înalță spiritual. La mulți Cultură Română! La mulți ani tuturor acelora care ne hrănim și ne adăpăm setea spirituală din Cultura Română!” a spus prefectul Radu Roca în cuvântul de deschidere a evenimentului de azi.