Informare de presă – 17.01.2023

Întâlnire privind gestionarea câinilor fără stăpân
Prefectul Radu Roca a organizat astăzi întâlnirea cu primăriile membre a GAL ”Țara Oașului” pentru a se creiona o direcție de acțiune în problema câinilor fără stăpân, conform celor asumate în cadrul ședinței de săptămâna trecută. Problema este de actualitate iar gestionarea acesteia în mod individual, la nivelul comunelor, este anevoioasă și scumpă.
La întâlnire au participat primarii din Tarna Mare, Turț, Bixad, Orașu Nou, Bătarci, Cămărzana și Vama, reprezentanții primarilor din Târșolț și Negrești-Oaș, Maria Turtureanu și Ioan Belbe din partea Grupului de Acțiune Locală ”Țara Oașului”, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Satu Mare – Gabriel Mihali, cms-șef de poliție Goje-Morar Roxana – șef al Biroului pentru Protectia Animalelor precum și Carmen Frățilă de la Asociația FreeLife Satu Mare. Din partea Instituției Prefectului au fost prezenți subprefectul Romeo Pop, secretarul general Cosmin Dorle și directorul Cancelariei, Radu Iancu.
Una din concluziile importante ale discuțiilor a fost aceea că finanțarea din fonduri europene (prin fondurile gestionate de GAL) a unui demers de asociere și înființare a unui adăpost pentru gestionarea câinilor fără stăpân este un proces de durată, care se poate întinde pe ani buni până la finalizarea implementării. Drept urmare, aleșii locali din Țara Oașului au decis de comun acord că soluția mai rapidă și de impact este aceea de înființare a unei asociații de dezvoltare intercomunitară care să aibă ca obiect de activitate gestionarea câinilor fără stăpân pe raza unităților administrativ-teritoriale componente. Activitatea poate fi finanțată prin alocări de la bugetele locale ale UAT membre, și probabil va fi sprijinită și de Consiliul Județean Satu Mare.
În partea a doua a întâlnirii s-au discutat și aspecte tehnice privind implementarea măsurilor prevăzute de OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, privind microciparea, sterilizarea câinilor dar și privind funcționarea adăposturilor publice din cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
”Este o problemă reală la nivelul comunităților locale. Doar printr-o conlucrare între proprietarii de câini, medicii veterinari concesionari, primari, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Consiliul Județean Satu Mare și Poliția pentru Protecția Animalelor putem rezolva la nivel local problema câinilor fără stăpân.” – a declarat în cadrul întâlnirii prefectul Radu Roca.