Informare de presă – 20.05.2023

Focar de pestă porcină africană la o fermă din județ
Prefectul Radu Roca , în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat azi 22 mai 2023, de urgență, ședința Unității locale de decizie (ULD).
La întâlnire au participat subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop, directorul de Cancelarie, Radu Iancu, președintele Consiliului județean, Pataki Csaba, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne precum și directorii tuturor instituțiilor implicate.
În prima parte a întâlnirii, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, a informat membrii ULD despre apariția unui focar de pestă porcină africană la o fermă de pe raza comunei Moftin.
S-a adoptat Decizia Nr. 7 din 22.05.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africană din localitatea Moftin și zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).
Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.
S-a stabilt o zonă de protectie in jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localitatile: Moftinu Mare, Ghilvaci.
S-a stabilit o zonă de supraveghere in jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localitagile: Doba, Păulian, Dacia, Boghiș, Traian, Moftinu Mic, Moftinu Mare, Domăneşti, Ghilvaci färă Sănmiclăuș, Istrău, Căpleni parţial, Crişeni, Terebesti, Pişcari, Aliza.
Exploataţii comerciale: PFA Veron Lorant.
Prefectul Radu Roca solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarelor locale de pestă porcină africană iar pe termen lung identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sanctionarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.