Informare de presă – 30.05.2024

În cadrul Programului ”Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare”, miercuri 30 mai 2024 au avut loc activități de cinstire a memoriei ostașilor români ce s-au jertfit pentru Patrie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe meleaguri sătmărene.
Manifestările s-au desfășurat la mormintele eroilor români din Beltiug și Șandra.
Au participat prefectul Ioan Tibil, directorul de Cancelarie , Radu Iancu, primarul comunei Beltiug, Bartok Gurzău Ioan, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști militari, ai asociațiilor de pensionari, ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi, ai Poliției de Frontieră, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Direcției pentru Cultură, ai Inspectoratului Școlar Județean, elevi și profesori, localnici.
Au avut loc activități de cinstire a militarilor români căzuți în bătăliile din octombrie la mormintele comune de război din Beltiug și Șandra .
Protocolul manifestărilor a constat în intonarea imnului de stat, ceremonial religios, alocuțiuni, program artistic, depuneri de coroane și jerbe și s-a finalizat de fiecare dată cu audierea piesei cântate la trompetă ”Liniștea” – Silenzio.
Inițiatorii și partenerii Programului ”Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare” mulțumesc autorităților locale din comunele Beltiug și Acâș precum și locuitorilor implicați pentru modul în care au asigurat buna desfășurare a activităților.
În cimitirul ortodox din Beltiug își dorm somnul de veci doi eroi, militari români, care nu au mai putut să vadă cum ultimul petic de pământ strămoșesc a fost eliberat de către Armata Română. Însă sacrificiul acestora nu a fost uitat de către localnici drept urmare, după cum se poate observa, mormântul lor este întreținut și cinstit.
Un exemplu grăitor despre cum poporul nostru cinstește eroii, este și mormântul comun de război ce se află în cimitirul Romano – Catolic din satul ȘANDRA. Acolo sunt înhumați împreună 19 soldați care au luptat pe același front, dar în tabere diferite. Atât românii, cât și sovieticii ori germanii, care se odihnesc în acest loc și au fost îngropați creștinește, au fost protagoniști ai celui mai mare conflict militar la nivel mondial, în urma căruia milioane de familii și-au pierdut fii iar lumea a suferit o dramatică schimbare.
”Cinstirea memoriei eroilor este o obligație morală și totodată o onoare pentru noi și generațiile următoare .și de aceea trebuie să ne închinăm cu respect în fața mormintelor lor.”- prefect Ioan Tibil.
GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI !