Informare de presă – 30.01.2023

Vaccinarea antirabică a câinilor din județ
La întâlnirea de azi cu reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne ( MAI) din județ, prefectul Radu Roca a ținut să-i invite și pe președintele Consiliului județean, Pataki Csaba, pe directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța, pe președintele Colegiului Medicilor Veterinari, Magoss Attila și pe Carmen Frățilă , reprezentanta Asociației Freelife Satu Mare pentru a prezenta stadiul vaccinării antirabice a câinilor și problema câinilor fără stăpân din județ.
Directorul DSVSA, Nicolae Dumuța a precizat că din efectivul estimat de 39 000 de câini din județ până la 31 decembrie 2022 s-a reușit vaccinarea unui număr de 32740 de câini.
Vaccinarea antirabică precum și înregistrarea ( microciparea) câinilor este obligația proprietarilor și a deținătorilor de animale.
Costurile vaccinării antirabice sunt suportate integral de la bugetul de stat.
Proprietarii care refuză vaccinarea și microciparea câinilor riscă amenzi conform legii.
Prefectul Radu Roca a cerut o mai bună colaborare între Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare și Poliția Animalelor și a mai transmis către Autoritatatea Teritorială de Ordine Publică Satu Mare (A.T.O.P.) că U.A.T. urile au obligația de a respecta legea și de a găsi soluții rapide pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.
Prefectul Radu Roca a reamintit că în paralel cu acțiunea de vaccinare antirabică și-ar dori și cartagrafiere a câinilor din județ .
Inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi, col. Ovidiu Popa a ținut să precizeze că din păcate în județ nu mai există nicio societate de capturare a câinilor fără stăpân și în aceste condiții e greu de acționat chiar dacă instituția pe care o reprezintă și-a manifestat toată deschiderea și colaborarea la acțiunea de prindere a acestora și de transfer la adăpostul din Satu Mare.